Így ajándékozz!

Amelyik cég megteheti, szívesen ajándékozza meg év végén partnereit és munkavállalóit.

Ahhoz, hogy helyesen állapítsd meg, hogy az egyes ajándékok mekkora adóterhelést jelentenek a vállalkozásodnak, fontos tudni, hogy mekkora lehet az ajándékok értéke, kinek milyen formában és milyen gyakorisággal adhatók.

Az üzleti ajándékkal kapcsolatos szabályokat az szja törvény 3. § 27. pontjában találjuk. Adható valamilyen reprezentációs eseményen, de azon kívül is, lényeg, hogy azt a vállalkozás tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adja. Elmondható, hogy az üzleti ajándék az, amit az ügyfelek, partnerek kaphatnak. Értékbeli korlátozás ebben az esetben nincs, arra azonban figyelj, hogy nem adható

  • értékpapír, értékpapírra vonatkozó jog,
  • bármire, korlátozás nélkül felhasználható utalvány,
  • készpénz-helyettesítő eszköz,
  • gyöngy, drágakő, féldrágakő, nemesfém, ill. ezekből készült termék (ékszer).

Egyértelmű tehát, hogy a munkavállalók üzleti ajándékot nem kaphatnak.  A munkaadónak lehetősége van ugyanakkor ún. csekély értékű ajándékot adni alkalmazottainak. Erre egy évben egyszer kerülhet sor és értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 %-át. Lényeges előírás, hogy a juttatásról olyan nyilvántartást kell vezetned, melyből pontosan megállapítható, hogy ki, milyen összegben, hány alkalommal kapott ajándékot.

Előfordulhat, hogy az üzleti partnerek meg-ajándékozására nem annyira hivatali, üzleti, szakmai rendezvényen, sokkal inkább egy lazább, döntő részben vendéglátásra, szabadidő eltöltésére irányuló eseményen kerül sor.

 Ebben az esetben az üzleti ajándék nem jöhet szóba, de lehetőséged van egy ilyen rendezvényen is megajándékozni az üzletfeleket. Ennek értéke azonban már korlátozott, maximum a minimálbér 25 %-áig terjedhet (2020-ban 40 250 Ft) és kizárólag ajándéktárgyakra szorítkozhatsz. (Utalvány tehát ilyenkor nem adható.)

Ugyan ezen eseményen, ugyanilyen feltételekkel az alkalmazottakat is megajándékozhatod. Ha egy évben több ilyen rendezvényre is sor kerül, akkor akár többször is adható ajándék, arra azonban ügyelned kell, hogy a 40 250 Ft-ot személyenként, éves szinten összesítve ne lépd át. Egy ellenőrzés során ezt csak úgy tudod igazolni, ha pontos nyilvántartást vezetsz arról, hogy ki, mikor, milyen értékű ajándékban részesült.

Ezek az ajándékok az adórendszerben ún. egyes meghatározott juttatásnak minősülnek és a vállalkozásodnak a juttatott érték 1,18-szorosa után 15 % személyi jövedelemadót és 15,5 % szociális hozzájárulási adót kell fizetni.

Végül, de nem utolsósorban ne felejtkezz el az adómentes juttatásokról sem. Sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy a minimálbérig adómentesen adható.

Annyit mindenképpen jegyezz meg, hogy csak jegy adható, utalvány tehát nem és a belépőjegy csak akkor adómentes, ha az nem visszaváltható. A pontos nyilvántartás vezetése itt is elengedhetetlen.

A fentebb részletezett adómentes juttatások meghatározásakor a törvény a kifizető és nem a munkáltató kifejezést használja, ami azt jelenti, hogy nemcsak a munkavállalók, hanem az üzleti partnerek is kaphatnak adómentesen pl. színház- vagy koncertjegyet.

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Neked megéri a kiva?

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó