Borászati termékek adómentessége

Nagy nap lesz/volt 2023. november 16-a a magyar borok történetében, ettől a naptól ugyanis (egyelőre ideiglenesen) szja és szociális hozzájárulási adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs valamint nem reprezentációs célból felszolgálni bizonyos oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékeket. Mivel főszabály szerint az ajándékozásnak illetve reprezentációnak 33,04 % adóvonzata van, nagyobb cégek akár több százezer forint adót is megtakaríthatnak az idei karácsonyi szezonban. (KIVA alanyok esetében az adóteher 27,7 %)

Ahhoz viszont, hogy ez valóban így legyen az előírás részleteivel is érdemes tisztában lenni.

A rendelet, amely ezt szabályozza (451/2023 (X.4.) Korm. rendelet egyes juttatások adózásának veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályairól), mondhatni nyúlfarknyi, más jogszabályokra való hivatkozással fogalmazza meg mondanivalóját.

Először is tisztázni kell, hogy mit értünk borászati termékek alatt, tehát mely termékeket lehet adómentesen adni:

 1. bor,
 2. még erjedésben lévő újbor,
 3. likőrbor,
 4. pezsgő,
 5. minőségi pezsgő,
 6. illatos minőségi pezsgő,
 7. szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor,
 8. gyöngyöző bor,
 9. szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyöző bor,
 10. szőlőmust,
 11. részben erjedt szőlőmust,
 12. szárított szőlőből nyert részben erjedt szőlőmust
 13. sűrített szőlőmust,
 14. finomított szőlőmust-
 15. sűrítmény
 16. szárított szőlőből készült bor
 17. túlérett szőlőből készült bor
 18. borecet

Ez a felsorolás egy EU-s jogszabályból származik, ahol részletesen ki van fejtve, hogy az egyes termékeknek pontosan milyen jellemzőkkel bírnak. Elmondható, hogy elsősorban szőlészettel, borászattal foglalkozó szakembereknek készült, de a mi kormányrendeletünk is erre hivatkozik, emiatt tartottam fontosnak valamennyi terméket felsorolni, még akkor is, ha nem mindegyik tipikus ajándéktárgy.

Az adómentesség feltétele továbbá, hogy a vásárlás ún. borászati üzemengedélyestől történjen, palackozott formában, felcímkézve. (Nagy áruházláncban vásárolt vagy étteremben felszolgált bor tehát nem lesz adómentes. Bár, mint megtudtam, bevett szokás, hogy a vállalkozások a céges vacsora során elfogyasztott bort egy pincészetből rendelik meg, amit az étteremben némi „dugódíj” fejében felszolgálnak a résztvevőknek. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a vállalkozás rendelkezzen a nevére kiállított számlával a pincészettől.)

„A szőlészetről és a borászatról szóló 2020.évi CLXIII. tv. (Bortörvény) 7. § -a értelmében árutermelési céllal borászati terméket előállítani, tárolni, kezelni, kiszerelni csak a borászati hatóság által engedélyezett pincészetben lehet.”
(https://portal.nebih.gov.hu/-/boraszati-uzem-mukodesenek-engedelyezesere)

Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni az szja törvénynek az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó előírásait sem. Ez egyfajta korlátot szab az adómentességnek is.

Például egyes meghatározott juttatásnak minősül az ún. csekély értékű ajándék, mely évente egyszer adható és értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 %-át. Ha egy személy részére ajándékozott palack(ok) értéke meghaladja a 23 200 Ft-ot (2023-ban), akkor az már nem tekinthető csekély értékű ajándéknak, emiatt az adómentesség sem vonatkozik rá.

A reprezentációnak, az üzleti ajándéknak nincs felső határa. Tehát egy borászatban megtartott vacsora során felszolgált (palackozott) bor adómentes, akárcsak az üzleti partnereknek adott ilyen jellegű ajándék. Saját dolgozók esetén már figyelni kell a csekély értékű ajándék értékére vagy arra, hogy nem üzleti partnerek, kizárólag rendezvény keretében, legfeljebb a minimálbér 25 %-áig kaphatnak ajándékot.

Ha a juttatás nem felel meg az egyes meghatározott juttatás feltételeinek, akkor már nem valósulnak meg az adómentesség feltételei sem.(Szja tv. 70. §)

(Figyelem: jelen állás szerint a veszélyhelyzet 2023. november 25-ig tart. Erre a dátumra mindenképpen figyeljetek, de minden bizonnyal újra meghosszabbítják.)

A feltételeket szem előtt tartva, ha van rád mód, használjátok ki az adómentességet!

Kapcsolódó tartalmak:

Így ajándékozz!

2020. december 14.

Oktatás és adózás

2023. január 24.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó