Cafeteria? Meddig még?

A 2018. nyarán elfogadott adócsomagban a legnagyobb érvágást sokak számára a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások körének további csökkentése jelentette.

Azt lehet mondani, hogy a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások körébe 2019. január 1-jétől már csak a SZÉP kártya három alszámlájára utalható támogatás fog tartozni.  Az adóztatás módja is változik, mivel megszűnik az egészségügyi hozzájárulás. A szociális hozzájárulási adóról új törvényt alkottak, itt fogják szabályozni az eddig eho-val terhelt juttatásokat, jövedelmeket. Ezen túlmenően a béren kívüli juttatások adóalapjának meghatározásakor megszűnik az 1,18-as szorzó. Így, ha marad a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 %, akkor a 15 % személyi jövedelemadóval együtt összesen 34,5 % közterhet kell majd a SZÉP kártya után fizetned.

Ha az egyes alszámlákra vonatkozó értékhatárt túlléped vagy összességében több mint 450 ezer forintot utalsz munkavállalódnak SZÉP kártyára, már mint egyes meghatározott juttatás után kell adót fizetned. A 19,5+15 % közteher itt is érvényesül, de itt már 1,18-cal is szorozni kell, vagyis 2019. január 1. után 40,71 % adót kell fizetni az egyes meghatározott juttatások esetén.

További egyes meghatározott juttatásokat az szja törvény 70.§-ában fogsz találni. Az üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés, a reprezentáció, az üzleti ajándék, a csekély értékű ajándék továbbra is ide fog tartozni. Rendezvények szervezésekor gyakran nem állapítható meg, hogy ki milyen mértékben részesül a különböző szolgáltatásokból, ebben az esetben továbbra is egyes meghatározott juttatások szabályait kell alkalmazni, mint ahogyan az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba célzott szolgáltatásra befizetett összeg is.

Ugyanakkor 2016. december 31-ig számos olyan béren kívüli juttatás volt, amely 2017. január 1-től egyes meghatározott juttatásként adózott. Ide tartozott többek között az Erzsébet utalvány, az iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet. 2019. január 1-jétől ez a lehetőség is elvész, pedig még mindig kedvezőbb volt e juttatások adózása, mint a béreké. Márpedig ezek a juttatások jövőre már bérként adóznak, mint minden olyan támogatás, amely nem minősül sem egyes meghatározott, sem adómentes juttatásnak.

A törvényalkotók az eddig adómentes juttatásokat sem kímélték. Megszűnik az adómentessége

  • a lakáscélú munkáltatói támogatásnak,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatásnak,
  • a kockázati biztosításnak,
  • a diákhitel-törlesztéshez felhasználható munkáltatói juttatásnak,
  • a sportrendezvényre szóló belépőnek,
  • a kultúra utalványnak.

Ugyanakkor adómentes marad az óvodai, bölcsődei gondozás térítési díja.

Érdemes átgondolni, hogy mi az, amit még idén meg tudsz lépni. Egy 2018-ban adott kultúra utalvány még adómentes, akkor is, ha azt a magánszemély 2019-ben használja fel. A lakáscélú támogatás esetén átmeneti szabály rögzíti, hogy az idén utalt támogatás esetén még a 2018-as szabályokat kell alkalmazni.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó