Adót szeretnél spórolni? Alkalmazz nyugdíjast!

Ez írás több mint egy éve született (2018. október 09.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A nyáron elfogadott adócsomag szerint 2019. január 1-jétől a munkaviszonyban alkalmazott, saját jogú nyugdíjasok munkabéréből nem kell vonni:

  1. nyugdíjbiztosítási járulékot, (10 %)
  2. természetbeni egészségbiztosítási járulékot. (4 %)

A pénzbeni egészségbiztosítási járulék (3 %) és a munkaerőpiaci járulék (1,5 %) eddig sem terhelte őket.

Ezen túlmenően nem kell utánunk megfizetni a 19,5 % szociális hozzájárulási adót és a 1,5 % szakképzési hozzájárulást sem.

Így mindössze a 15 % személyi jövedelemadó terheli a munkabérüket.

Mielőtt azonban hozzáfogsz a nyugdíjas munkavállalók toborzásához, nem árt tisztában lenni azzal, hogy kiket tekint a jogszabály saját jogú nyugdíjasnak.

Saját jogú nyugdíjas az a személy, aki

  1. öregségi nyugdíjat kap,
  2. rehabilitációs járadékot kap,
  3. a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjban részesül,
  4. egyházi jogi személytől kap nyugdíjat,
  5. növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,
  6. a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT –állam jogszabályai alkalmazásával saját jogú öregségi nyugdíjban részesül.

De kik azok, akik öregségi nyugdíjat kaphatnak?

Azok az igénylők akik a születési évüknek megfelelő öregséginyugdíj-korhatárt betöltötték illetve azok a nők, akik életkoruktól függetlenül 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek.
A nőknek a kedvezményes nyugdíj vonatkozásában legalább 32 év keresőtevékenységgel, egyéb igénylőknek legalább 20 év szolgálati idővel kell rendelkezniük. (Öregségi résznyugdíjat már 15 év szolgálati idővel is lehet kérvényezni.)

Mint látod, nem minden nyugdíjas munkavállaló után jár az adómentesség.

Az adómentességgel összefüggésben meg kell még jegyezni, hogy ez a munkavállalói kör nyugdíjnövelésre nem tarthat igényt valamint, ha a nyugdíjas munkavállaló még vállalkozik is, nem mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól, melynek összege 2018-ban havi 7 320 Ft. (2019-re 7 500 Ft van elfogadva.)
A jelenlegi szabályok szerint, ha egy nyugdíjas társas vagy egyéni vállalkozó valahol legalább heti 36 órában dolgozik, nem kell a vállalkozásában egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie.

Érdekes dologra hívta fel a figyelmet dr Farkas András nyugdíjszakértő. (nyugdijguru.hu) Jelenleg ugyanis azok a nők, akik a kedvezményes 40 év szolgálati időt kihasználva mentek nyugdíjba, csak addig kapnak nyugdíjat, ameddig éves keresetük a minimálbér 18-szorosát el nem éri. Ezt követően év végéig felfüggesztik a nyugdíjuk folyósítását. Itt azt a keresetet kell figyelembe venni, amelyből nyugdíjjárulékot is vonnak. Mivel ennek a körnek is járulékmentes lesz a jövedelme, dr. Farkas András szerint a kereseti korlát nem fog rájuk vonatkozni.

(A korhatárbetöltöttekre eddig sem vonatkozott a fenti kereseti korlát, az egyéb járandóságban részesülőkre pedig továbbra is fog.)

Cafeteria? Meddig még?

Te tudod, hogy mi a MOSS?

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó