Távolsági termékértékesítés szabályai

Ez írás több mint egy éve született (2016. március 31.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A fenti cím valószínűleg kevesek figyelmét kelti fel, de mindazoknak célszerű tisztában lenni az alábbi szabályokkal, akik webáruházat üzemeltetnek és célközönségük jelentős része magánszemély. A téma szempontjából most az EU területén illetőséggel bíró magánszemélyek fontosak.

A távolsági termékértékesítés szabályait akkor kell alkalmazni, ha 

  1. a vevő más tagállamban illetőséggel bíró nem adóalany (magánszemély) vagy olyan adóalany, amely közösségi termékbeszerzés címén áfa fizetésre nem kötelezett, (például alanyi adómentes).
  2. a termék kiszállítását az eladó maga vagy megbízásából más személy végzi. Ez a leggyakoribb esetben futárszolgálat igénybevételével vagy postai úton történik. 

Közösségi termékértékesítés esetén az eladás mentes az adó alól, a beszerzőnek kell megfizetnie az áfát. Távolsági értékesítés esetén a vevő nem kötelezhető áfa fizetésére, ezért az eladónak kell azt teljesítenie. Ezt az alábbiak szerint teheti meg:

  1. Az eladó magyar fél az áru rendeltetési helyének országában teljesíti adókötelezettségét. Ezt úgy teheti meg, hogy a célországban regisztráltatja magát és az ottani szabályok szerint állítja ki számláit (helyi adókulccsal) és fizeti meg a forgalmi adót. 
  2. Amennyiben az adott EU tagállamba irányuló értékesítés mennyisége nem jelentős, lehetőség van arra, hogy az eladó a feladás országában fizesse meg az adót. Minden tagállam egyedileg határozhatja meg azt a küszöbértéket, amely alatt nem követeli meg a felé irányuló távértékesítések utáni adókötelezettség belföldön történő teljesítését. Másképp fogalmazva az eladó akkor teljesítheti adófizetési kötelezettségét a saját tagállamában,ha értékesítéseinek adó nélkül számított ellenérték a tárgyévben és az azt megelőző évben nem haladja meg a célország által előírt értékhatárt. 
    Például Ausztria esetén a küszöbérték összege 35 000 EUR. Amennyiben egy magyar webáruház rendszeresen értékesít osztrák magánszemélyeknek (illetve olyan jogalanyoknak amelyek áfa fizetésére nem kötelezhetők) ezt megteheti a magyar számlázási szabályoknak megfelelően, magyar áfakulcs felszámításával egészen addig, amíg az értékesítés összértéke az év során a 35 000 EUR-t el nem éri. 
  3. A gazdálkodó szervezeteknek lehetőségük van arra is, hogy még a küszöbérték átlépése előtt regisztráljanak az adott tagállamban és ezt követően az oda irányuló értékesítéseket az adott ország szabályai szerint teljesítsék. 

A regisztráció egyben többlet adminisztrációval is jár, de mivel Magyarországon a legmagasabb az áfakulcs, a nagyobb értékű áruk esetén versenyképesebb áron lehet kínálni a terméket. 

Mindez persze csak a küszöbérték alatt lehetőség, a fölött kötelező. 

Akár kötelező, akár önkéntes volt a regisztráció, azt be kell jelenteni a magyar adóhatóságnak. A vállalkozás áfa bevallásában pedig tájékoztató adatként fel kell tüntetni a külföldi értékesítés összegét.

Magyarország esetében a küszöbérték összege 35 000 EUR, amelyet a csatlakozás napján érvényes euró árfolyammal kell forintra átszámítani. Az összeg 8 826 650 Ft-nak felel meg.

Összefoglalva tehát, a távolsági értékesítés szabályait akkor kell alkalmazni, ha a vevő EU-s magánszemély illetőleg olyan jogi személy, amely áfa fizetésére nem kötelezett és az áru kiszállítását az eladó intézi.  Bár a bejegyzést webáruház tulajdonosok figyelmébe ajánlottam, természetesen a fenti szabályok mindazokra érvényesek, akik a fentiek szerint működnek. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó