Mégsem kell a gyerekek részére december 31-éig adókártyát kiváltani

Ez írás több mint egy éve született (2015. szeptember 28.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Az előzmények

A 2005. december 31-e után született gyermekek esetén az adóhivatal az adóazonosító jelet hivatalból megképezte. 

A 2008. december 8-a után született gyermekek esetén az adóhivatal az adóazonosító jel megképzésén túl adóigazolványt is állított ki. 

A múlt

Az eredeti tervek szerint 2016. január 1-je után sem a havi személyi jövedelemadó előleg kiszámítása során, sem a februárban (egyéni vállalkozók) ill. májusban esedékes éves bevallásban nem lehetett volna családi adókedvezményt érvényesíteni azon gyermek után, akinek nincs adóazonosító jele. 

A jelen

Az új előírás hatályba léptetését egy évvel elhalasztották, tehát csak 2017-től lesz kötelező feltüntetni a nyilatkozatokon, bevallásokon az eltartottak adóazonosító jelét. Azoknak akik 2005. december 31-ét megelőzően születtek 2017. január 1-jéig továbbra is elegendő lesz természetes személyazonosító adatait  és a lakcímét megadni mind az adóelőleg nyilatkozaton, mind pedig a bevalláson.

További jó hír, hogy az új előírások szerint nem az adózóknak kell „futkosni”, hogy a gyereknek legyen adókártyája. Az adóhatóság  egyszeri adatszolgáltatás keretében megkapja az állampolgárok személyi adatait és lakcímét az azt kezelő központi szervtől és 2016. július 1-jéig megképezi mindazon állampolgárok adóazonosító jelét, akik 2006. január 1-je előtt születtek és 25. életévüket 2016. december 31-éig nem töltik be.  

A hatósági igazolványt a megképzett adóazonosító jelről 2016. november 30-áig kell kiállítani. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó