Adófizetési kötelezettségek alanyi adómentesség esetén II.

Ez írás több mint egy éve született (2015. március 20.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Alanyi adómentesség választása esetén nem elegendő a fő szabályok ismerete, hiszen számos eset van, amikor ezen adózóknak is adófizetési kötelezettségük keletkezhet. 

1. Ingyenes tevékenység nyújtása. Ez hasonló a korábbi írásban említett ingyenes termékátadáshoz. A különbség annyi, hogy itt szolgáltatásunkat adjuk térítés nélkül. Ebben az esetben is meg kell fizetni az áfát, ha az a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök beszerzésekor, szolgáltatások igénybevételekor levonásra került. 

2. Közösségi termékbeszerzés után. Erre akkor kerül sor, ha az alanyi adómentes vállalkozó közösségen belüli beszerzése a tárgyévben meghaladja a 10 000 eurót. Az összeghatár túllépésekor már adót kell fizetni. 

3. Termékimport után szintén meg kell fizetni a vámhatóság által kivetett általános forgalmi adót. Visszaigénylési lehetőség nincs. 

4. Importszolgáltatás esetén szintén adófizetési kötelezettség van, de adólevonási jogosultság nem illeti meg az adózót. Ennek gyakori példája a Google hirdetések, amelyek számos kisvállalkozást érintenek.  Ekkor adóbevallást és összesítő nyilatkozatot kell benyújtani és  az adót be kell fizetni. Ugyancsak bevallási és befizetési kötelezettség keletkezik akkor, ha a szolgáltatás nyújtója harmadik oszágbeli vállalkozás. 

5. Nem kell ugyanakkor adót fizetni, ha az alanyi adómentes vállalkozás olyan szolgáltatást nyújt, amelynek teljesítési helye külföld. Ekkor azonban NEM alanyi mentes minőségében jár el, hanem úgy, mint az általános szabályok szerint adózó adóalany. Ekkor a beszerzései után felszámított áfát levonásba helyezheti.  Itt jegyzem meg, hogy szintén nem kell adót fizetni a közösségi termékértékesítések után. Ekkor azonban alanyi adómentes minőségében jár el, tehát a beszerzések után felszámított áfát nem szabad levonni. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó