KATA és a 6 millió forint

Ez írás több mint egy éve született (2014. november 13.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Egy katás vállalkozás évi 6 millió forintig csak a tételes adót fizeti, efölött már a 40 % -os mértékű adó is terheli.

Ne felejtkezzünk el arról, hogy ez a 6 millió forint egész évre, azaz 12 hónapra vonatkozik. Tehát, ha ezt hónapokra lebontjuk, akkor ez havi 500 000 Ft-ot jelent. Ezzel az 500 000 Ft-tal, mint szorzószámmal kell számolni például abban az esetben, ha valaki tevékenységét év közben kezdi.  Ugyanez érvényes, ha 30 napnál hosszabb a kieső idő, ebben az esetben nem kell megfizetni a katát, de erre a hónapra az 500 000 Ft sem vehető figyelembe.

Ha valaki például május 29-én kezdi a tevékenységét, akkor májusra már be kell fizetnie a teljes havi tételes adót (arányosítani nem lehet) és ez már figyelembe vehető a bevétel szempontjából is. Vagyis ez a vállalkozás 4 000 000 Ft bevételig katát fizet, efölött pedig még a 40 %-ot is.

Azonban a szabályozás tartalmazza a mentesített időszakokra vonatkozó részt, mely szerint nem kell a katát megfizetni azon hónapokra, amelyekben a kisadózó:

1. táppénzt, baleseti táppénzt, tgyást, gyedet, gyest, gyetet vagy ápolási díjat kapott,

2. önkéntes tartalékos katona,

3. fogvatartott,

4. egyéni vállalkozását szüneteltette.

Ha az 1-3. állapot megszűnik, a megszűnés hónapjára sem kell fizetni, feltéve, ha az állapot legalább 30 napig fennállt.

Ha például valaki augusztus 3-tól szeptember 15-ig táppénzen van, akkor szeptemberre nem kell katát fizetnie. De most már tudjuk, ha az év összes többi hónapjára megfizette az adót, akkor az éves „kerete” 5 500 000 Ft.

Amennyiben tervezi, hogy bejelentkezik a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá vagy már rendelkezik egy katás vállalkozással, de vannak kérdései ezzel kapcsolatban, keressen bennünket elérhetőségeinken.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó