A KATA és a helyi iparűzési adó

Ez írás több mint egy éve született (2014. november 19.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) alá tartozó adóalany helyi iparűzési adóját  háromféleképpen állapíthatja meg.

1) Megállapíthatja az általános szabályok szerint, amikor is a nettó árbevételéből levonja 

  • az elábét és a közvetített szolgáltatásokat,
  • az alvállalkozói teljesítéseket,
  • az anyagköltséget,
  • alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés közvetlen költségeit.

Mivel a KATA lényege éppen annak egyszerűségében rejlik, nem valószínű, hogy  a többség ezt a megoldást  választja, bár adott esetben, ha jelentős a költségelszámolás, nem kizárt, hogy ez a  legjobb megoldás.

Ennek a módszernek a választását elegendő a bevallás benyújtásakor bejelenteni.

2) Választható, az adóalap megállapításának ún. egyszerűsített módja. Ebben az esetben  a nettó árbevétel 80 %-át kell adóalapnak tekinteni, ez után kell megfizetni a max. 2 % iparűzési adót. Figyelem! Ezt csak azok az adózók választhatják, akiknek a nettó árbevétele időarányosan a 8 millió Ft-ot nem haladta meg.

Ezt a módszert szintén az adóévről szóló bevallás benyújtásáig kell bejelenteni, magán az adóbevallás nyomtatványán.

3) Lehetőség van arra is, hogy a kisadózó társaság adóalapját székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forintban állapítsa meg. Ekkor önkormányzatonként max. 50 000 Ft helyi iparűzési adót kell fizetnie.  Adóelőleget  bevallani, bejelenteni, befizetni, adóbevallást benyújtani nem kell.

Ezt a választását – az előbbi két módszertől eltérően – a kisadózóként történő bejelentkezését követő 15 napon belül az önkormányzat részére be kell jelentenie, egyébként nem alkalmazhatja ezt a lehetőséget az adózó.

Az adót két részletben kell megfizetni:  ha egész évben kisadózó a vállalkozás, akkor márciusban és szeptemberben, két egyenlő részletben. Évközi belépés esetén a belépést követő hónap 15-éig, és az adóév utolsó hónapját követő hó 15-éig kell az előleget megfizetni. 

Például, ha egy betéti társaság október 1-jével jelentkezik be az adó hatálya alá, akkor időarányosan 625 000 Ft után kell iparűzési adót fizetnie. Ennek első részletét november 15-éig fizeti meg (625 000 * 0,02=12 500 12 500/2=6 250 Ft), második részletét pedig január 15-éig.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy választását az önkormányzat felé október 15-éig  be kell jelenteni. 

Ha ez nem történik meg, akkor csak az 1. vagy 2. pontban ismertetettek szerint fizetheti az iparűzési adót. Következő évre már választhatja a 3. pont szerinti módszert, erről január 15-éig kell bejelentést tenni. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó