Helyesbítő számlát kaptam: csökkent a levonható áfa

Ez írás több mint egy éve született (2016. szeptember 05.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Ha egy helyesbítés, jóváírás során csökken a fizetendő áfa, ez egyben azt is jelenti, hogy a másik félnél csökken a levonható áfa összege is.

 Láttuk, hogy ha csökken a fizetendő áfa, akkor ezt leghamarabb abban az áfa bevallási időszakban tudjuk érvényesíteni, amikor a számlát a vevőnek átadtuk vagy nyugta esetén, amikor az ellenértéket visszatérítettük.

A levonható áfa csökkenése a másik félnél azt jelenti, hogy nő a fizetendő  vagy csökken a visszaigényelhető adó, ami  plusz bevételt jelent a költségvetésnek, emiatt a szabályok is szigorúbbak. Az előírások szerint ugyanis a vevő a levonható adó csökkenést abban az időszakban köteles elszámolni amelyben a helyesbítő számla személyes rendelkezésére áll, de nem később, mint a bizonylat kiállítását követő hónap 15. napja. 

Például vállalkozásunk egy konkrét, nagy értékű megrendeléshez kapcsolódóan 10% árengedményt kap. Ezt szeptember hónapban le is számlázzák nekünk, a helyesbítő számlát még ugyanebben a hónapban megkapjuk. Az árengedmény miatt csökken a levonható áfa és ezt már a szeptemberi áfa bevallásunkban rendezni kell. 

Ha valamilyen oknál fogva ezt a számlát csak november végén kapjuk meg, önellenőrzéssel az októberi áfa bevallásunkban kellene az árengedményre jutó áfát megfizetni.

Mivel a levonható adó csökkenését a törvény szerint fizetendő adót növelő tételként kell elszámolni, az áfa bevallás elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy nem a levonható adót kell csökkenteni, hanem a fizetendő adót kell növelni.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó