Rehabilitációs kártyával érvényesíthető szocho kedvezmény

Ez írás több mint egy éve született (2016. március 03.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű magánszemély jogosult, akinek

  • foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható,
  • tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.

Az a személy is jogosult, aki

  • 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesült, vagy
  • rehabilitációs járadékban részesül. 

Amennyiben a rehabilitációs hatóság megállapítja, hogy a magánszemély a fenti feltételeknek nem felel meg, a jogosultság megszűnik. 

A kedvezményt a munkáltató veheti igénybe a megváltozott munkaképességű, rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalója után. A kedvezmény alapja a bruttó munkabér, de maximum a minimálbér kétszerese, mértéke 27 %.

Például a munkavállaló bruttó bére havi 150 000 Ft. A szociális hozzájárulási adóból igénybevehető kedvezmény: 150 000 *0,27 = 40 500 Ft, legfeljebb  111 000*2*0,27=59 940 Ft. 

A munkavállalónak a kártyáját a munkáltató részére át kell adnia, mivel csak egy munkaadó jogosult a kedvezmény igénybevételére. 

A rehabilitációs kártyát az adóhatóság állítja ki és ő is vonja vissza, ha a magánszemély nem felel meg a feltételeknek. A visszavonásról értesíti a munkáltatót, amely ezt követően nem jogosult az adókedvezményre és a kártyát az adóhivatal részére vissza kell küldenie. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó