Munkavállalók bejelentése

Ez írás több mint egy éve született (2017. január 12.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Az alkalmazottak bejelentését még a foglalkoztatás megkezdése előtt meg kell tenni. Legjobb a munkába állást megelőző nap elküldeni a bejelentést, de legkésőbb a munkaviszony első napján mindenképpen.

Bejelentendő adatok:


Újdonság, hogy a munkavállaló szakképzettségére vonatkozó adatokat is be kell jelenteni ezért kérjük meg leendő munkatársunkat, hogy még a bejelentés előtt hozza el szakképzettségét igazoló bizonyítványát, oklevelét. Ha ezeket az adatokat nem tüntetjük fel a nyomtatványon, nem tudjuk azt időben beküldeni.
Nem kell annyira sietni, ha a munkaviszony valamilyen okból megszűnik. Ekkor 8 napunk van rá, hogy jelezzük a könyvelőnek, bérszámfejtőnek, hogy jelentse ki az alkalmazottat.

Ha pedig változás történik a munkakörben vagy a heti munkaidőben, azt 15 napon belül kell bejelenteni.
Ezen túlmenően még rengeteg előírás van, amivel a vállalkozóknak munkáltatóként tisztában kell lenniük. Ezek egy részében tud segíteni a könyvelőjük is, az összetettebb problémák megoldásához azonban munkaügyesek segítségét kell kérni.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó