Első házasok kedvezménye

Ez írás több mint egy éve született (2015. január 16.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Minden olyan pár, ahol legalább az egyik fél első házasságát köti, együttesen, jogosultsági hónaponként 31 250 Ft-tal csökkentheti személyi jövedelemadó alapját. Ez havi 5 000 Ft adómegtakarítást jelent páronként. 

A jogosultsági hónapok száma maximum 24, első hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni. Utoljára abban a hónapban vehető igénybe, amelyet követően a pár családi kedvezményre válik jogosulttá. 

Lényeges, hogy csak a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetén érvényesíthető, mégpedig először a házasságkötést követő hónapban. Ez azt jelenti, hogy az ilyen jellegű kedvezményt leghamarabb a februári jövedelemnél lehet figyelembe venni, januári házasságkötés esetén.

A kedvezmény akkor is igénybe vehető, ha bármelyik fél már jogosult családi kedvezményre, azonban közös gyermek után járó családi kedvezmény mellett már nem jár az első házasok kedvezménye. (Magzatra tekintettel vagy gyermek örökbefogadása esetén.) 

Ez azt jelenti, hogy ha a párnak előbb gyermeke születik és csak később kötnek házasságot vagy a pár valamelyik tagja márgyermekkel együtt érkezik, akkor a gyermek(ek) után járó kedvezmény mellett jár az első házasok kedvezménye. „Fordított” esetben azonban, ha a házaspárnak gyermeke születik, akkor már a magzat után járó kedvezmény mellett sem lehet igénybe venni az 5 000 Ft adókedvezményt. 

A kedvezmény már az előleg levonásánál is figyelembe vehető.

Természetesen nem jár tovább a kedvezmény, ha a házasság 24 hónapon belül felbomlik. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó