Így adj számlát a karácsonyi vásáron!

Ez írás több mint egy éve született (2017. november 21.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Nyitnak a karácsonyi vásárok: elárusítóként biztosan rengeteg dolgod van ebben az időszakban. Mielőtt kitelepülsz, gondold át azt is, hogy magaddal kell-e vinned a pénztárgépedet!

Arra a kérdésre, hogy kik kötelesek nyugtaadási kötelezettségüket pénztárgéppel teljesíteni, az ún. „pénztárgépes rendelet” (48/2013. (XI.15.) NGM rendelet) 1. számú mellékletében felsorolt TEÁOR számok adják meg a választ.

Ezen kívül két fogalommal kell még megismerkedned:

  1. alkalmi (ünnepi) vásár
    ünnepekhez
    , rendezvényekhez, eseményekhez kapcsolódó alkalomszerű – legfeljebb 20, indokolt esetben 30 napig tartó – vásár. Erre klasszikus példa a karácsonyi vásár.
  2. alkalmi rendezvény
    Olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény, amelyen nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást. Ide sorolnám a különböző fesztiválokat, falunapokat.

A vásárokra leginkább a kiskereskedelmi tevékenység és a vendéglátás a jellemző. Válasszuk ketté mi is ezt a két tevékenységet.

1. Az alkalomszerű kiskereskedelmi értékesítés a TEÁOR 47.8 Piaci kiskereskedelem alágazatba tartozik. Mivel ez a TEÁOR szám nem szerepel a pénztárgépes rendelet mellékletében, e kereskedelmi tevékenység esetén nem kötelező a pénztárgépes nyugtaadás. Ha tehát különböző ajándéktárgyak értékesítésével foglalkozol, elegendő a nyugta- és a számlatömbödet magaddal vinned.

2. A vendéglátást illetően már egy kicsit összetettebb a kérdés. A vásárokon megjelenő vendéglátóipari egységek tevékenysége ugyanis a TEÁOR 56.1 Éttermi, mozgó vendéglátás vagy 56.3 Italszolgáltatás szakágazatba tartozik, amely bizony pénztárgépköteles tevékenység.

A rendelet azonban kiemeli a mozgó vendéglátást, esetükben nem kötelező a gépi nyugtaadás. Idesoroljuk a folyamatosan mozgásban lévő fagylaltos, hot-dogos, italokat árusító kocsikat.

Ha azonban Te olyan egységet üzemeltetsz, amely nem változtatja a helyét, hanem meghatározott, bérelt helyen tartózkodik, akkor kizárólag pénztárgépes nyugtát adhatsz a vendégeidnek. (Nem tekinthető mozgó vendéglátásnak az átalakított lakókocsiból történő értékesítés, ha az egyébként a rendezvény teljes időtartama alatt egy helyben áll.)

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó