Vállalkozó nyugdíjasok

Ez írás több mint egy éve született (2015. október 18.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen adó- és járulékterheket kell fizetni a nyugdíjasoknak, ha valamilyen vállalkozásba fognak vagy hogyan változnak a fenti közterhek ha már évek óta működtetett vállalkozásukban nyugdíjasként tevékenykednek tovább. 

Ha a magánszemély 

• saját jogú nyugdíjasként folytatja  vállalkozói tevékenységét,

vagy 

• özvegyi nyugdíjban részesül és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, akkor 

kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősül. 

Saját jogú nyugdíjas az, aki öregségi nyugdíjat vagy rehabilitációs járadékot kap. 

A nyugdíjas vállalkozó havi 6 930 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.  Ezt mindenképpen meg kell fizetni. A vállalkozói kivét után pedig 10 % nyugdíjjárulék  és 16 % személyi jövedelemadó fizetés terheli.

Amennyiben a magánszemély bejelentkezett a kisadózók tétételes adója (kata) alá, abban az esetben 25 000 Ft adót fizet és nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. 

Amennyiben úgy alakul, hogy a vállalkozása mellett a nyugdíjas magánszemélynek van heti 36 órát elérő munkaviszonya, akkor a 6 930 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell megfizetnie. 

Mint látjuk, a fenti szabályok igen kedvezőek, hiszen a nyugdíjas vállalkozónak csak személyi jövedelemadót és nyugdíjjárulékot kell fizetni. Ügyelni kell azonban arra, hogy ezek a szabályok csak a korhatárbetöltött öregségi nyugdíjasokra vonatkoznak. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó