Vállalkozó kismamák és a gyes

Ez írás több mint egy éve született (2016. január 27.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Speciális járulékszabályok vonatkoznak azon egyéni és társas vállalkozókra akik valamilyen anyasági ellátás folyósítása mellett szeretnének vállalkozási tevékenységet folytatni. 

Figyelemmel kell lenni arra, hogy éppen gyedet, gyest vagy gyetet kap a magánszemély, mert eltérő szabályozások érvényesülnek.

A továbbiakban azt az esetet nézzük meg, amikor a gyesen lévő anyuka vagy apuka egyéni vállalkozóként vagy gazdsági társaság tagjaként tevékenykedik.

Nézzük meg, hogyan alakulnak a járulékfizetési kötelezettségek

Gyermekgondozási segélyre a gyermek 3 éves koráig jogosult a szülő . Ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig.  A gyes összege megegyezik az öregségi nyugdíj minimum összegével, ami 2016-ban is 28 500 ft.  10 % nyugdíjjárulék terheli. Gyes mellett a gyermek fél éves kora után lehet munkát vállalni. Január 1-jétől ez annyiban változott, hogy az egyéni vagy társas vállalkozóként tevékenykedő magánszemélyekre ez nem vonatkozik, tehát ők a gyes teljes időtartama alatt dolgozhatnak. 

A gyesen lévő vállalkozóknak meg kell fizetni az ún. járulékminimumot. Ez azt jelenti, hogy ha jövedelemben nem is részesül, akkor is be kell fizetni a 10 % nyugdíjjárulékot, (a minimálbér után) a 8,5 % egészségbiztosítási és munkaerő piaci járulékot (minimálbér 150 %-a után), a 27 % szociális hozzájárulási adót és a 1,5 % szakképzési hozzájárulást ( a minimálbér 112,5 %-a után).

A minimálbér 2016-ban 111 000 Ft, a garantált minimálbér pedig 129 000 Ft. Úgy gondolom, hogy ma már kevés olyan vállalkozó van, akinek a tudása nem igényel szakképzettséget, így induljunk ki a garantált minimálbérből.

                                                                Alapja                       Mértéke                   Összege

Nyugdíjjárulék                                        Minimálbér                       10 %                   12 900 Ft

Egészségbiztosítási járulék                  Minimálbér150 %-a            8,5 %                   16 448 Ft

Szociális hozzájárulási adó                Minimálbér112,5 %-a            27 %                   39 184 Ft

Szakképzési hozzájárulás                  Minimálbér112,5 %-a           1,5 %                     2 177 Ft

Ez összességében  70 709 Ft, ami bizony nem kevés, különösen  egy kezdő vállalkozó számára.

Van persze megoldás, ha lehet olyan vállalkozást célszerű alapítani, amelyben a magánszemély munkaviszony keretében tud tevékenykedni. Ebben az esetben a fenti járulékterhek is mérséklődnek, ráadásul az előírt feltételek fennállása esetén a szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény is érvényesíthető. 

Fontos megjegyzés a végére, hogy a fenti járulékokat csak akkor kell a gyesen lévő szülőnek megfizetnie, ha a vállalkozás tevékenységében személyesen részt vesz.  Ha például tagja egy kft-nek, de a gyermek születése óta nem dolgozik benne, akkor a fenti közterheket sem kell megfizetnie. 

Külföldi napidíj

Ha a vállalkozó gyeden van

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó