Újra az időszakos elszámolású ügyletekről

Ez írás több mint egy éve született (2016. augusztus 02.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Az időszakos ügyletekre vonatkozó új előírások 2016. január 1-től hatályosak, mégis nagyon gyakran kapok  helytelenül kiállított számlákat. Most ismét megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget egy kicsit más  megvilágításban.

Időszakos ügyletről akkor beszélünk, amikor két vállalkozás nem mennyiségi, minőségi feltételekben állapodik meg, amelynek elérésekor  követelhető az ellenérték, hanem időszakonként mérik a teljesítést. Az alább részletezett előírásokat kell alkalmazni akkor is, ha csak egyetlen időszakról van szó. Például, ha a vállalkozó arra szerződik, hogy augusztus 1. és 10. között meghatározott módszerekkel piackutatást végez megrendelőjének célközönsége körében.

Abból kell kiindulni, hogy főszabály szerint a teljesítés időpontja az időszak utolsó napja.

Nézzük meg a főszabálytól eltérő eseteket:

1. A fizetési határidő megelőzi az időszak utolsó napját és a számlát, a nyugtát szintén az utolsó nap előtt bocsátják ki, a teljesítés időpontja a számla kiállításának a napja. Például az augusztus havi bérleti díjról a számlát augusztus 1-jén állítják ki, a fizetési határidő augusztus 8., a számlára teljesítésként augusztus 1-jét kell feltüntetni. 

2. A fizetési határidő megelőzi az időszak utolsó napját és a számlát, a nyugtát az utolsó napon vagy azt követően állítják ki, a teljesítés időpontja a fizikai időszak utolsó napja.  Bár meglehetősen furcsán néz ki, hogy a fizetési határidő korábban van, mint a számla kelte, találkoztam már ilyen esettel. Például jutalékok számlázásánál  a számla szerinti összeg az időszak letelte után állapítható meg. Tegyük fel, hogy egy ingatlan közvetítőnek bedolgozó vállalkozás a júliusi számláját csak augusztus 3-án állítja ki, miután összesítette havi forgalmát. Fizetési határidőként július 31-ét jelöli meg, akkor ez lesz az ügylet teljesítési időpontja is, amit a számlán szerepeltetni kell.  

3. Amennyiben a fizetési határidő az időszak utolsó napjára esik, akkor függetlenül attól, hogy mikor volt a számla kelte, a teljesítés időpontja az utolsó nap lesz. Például a júliusi könyvelési díjról a számla július 24-én készül el, kiegyenlíteni pedig legkésőbb július 31-ig kell, a számlán szereplő teljesítési időpont szintén július 31. lesz.

4. Ha a fizetési határidő az időszak utolsó napját  követi,  akkor a teljesítés időpontja a fizetési határidő lesz, függetlenül a számla, nyugta kiállításának keltétől.  Ugyanakkor a teljesítés időpontja ebben az esetben nem lehet későbbi, mint az időszak utolsó napját követő 60. nap. A már korábban említett jutalékos esetnél, ha a júliusi munkát augusztus 1-jén számlázzák, augusztus 8-ai fizetési határidővel, akkor a teljesítés időpontja augusztus 8-a lesz. 

Bízom benne, hogy a fent leírtak segítségével minden vállalkozásnál sikerül helyesen kiállítani az időszakos elszámolású ügyletek számláit.

Ha mégis bizonytalan, kérdése van, hívjon bennünket, segítünk!!

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó