SZJA: január 1-jével ismét változott a bevallás rendje

Ez írás több mint egy éve született (2018. január 15.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

2018. január 1-jei hatállyal ismét változott a személyi jövedelemadó bevallás rendje. Az egyik lényeges változás, hogy megszűnt a munkáltatói adómegállapítás. Sok éve már annak, hogy a munkaadók nem voltak kötelesek elkészíteni munkavállalóik szja bevallását, idei évtől pedig már egyáltalán nem csinálhatják meg, még akkor sem, ha szívesen megtenné a bérszámfejtő vagy a könyvelő.

A magánszemélyek igen jelentős részének 2018-ban is a NAV fogja elkészíteni az ún. adóbevallási tervezetét, mégpedig mindenféle erre irányuló kérelem nélkül. Az adóbevallási tervezetek elkészítésekor az adóhatóság a munkáltatók és egyéb kifizetők (pl. bankok, nyugdíjpénztárak, egészségpénztárak) által az adóév során beküldött adatait használja fel.

Az elkészült tervezetek 2018. március 15-e után válnak elérhetővé az eSzja oldalon, melyet a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu oldalakról lehet elérni.

Ha még nem rendelkezel ügyfélkapu regisztrációval, azt (az apeh tájékoztatása szerint) az alábbi helyszínek valamelyikén csináltathatod meg:

  1. NAV ügyfélszolgálatokon,
  2. megyei (fővárosi) kormányhivatalokban,
  3. kormányhivatalok járási (kerületi) hivatalában,
  4. Magyar Posta Zrt. ügyfélszolgálatain.

Ha viszont nem szeretnél regisztrálni, akkor 2018. március 15-éig kérheted, hogy az Adóhivatal küldje el neked postán az adóbevallási tervezetedet.

A kérelmedet többféle módon eljuttathatod az adóhatósághoz:

  1. Küldhetsz SMS-t a +36 30 344 4304-es telefonszámra. Itt meg kell adnod adóazonosító jeledet és a születési dátumodat, mégpedig a következő formában: SZJA adóazonosítójel ééhhnn
  2. Kitöltheted és eljuttathatod az adóhatósághoz a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon.
  3. Írhatsz egy kérelmet kötetlen formában.
  4. Kérheted személyesen valamelyik NAV ügyfélszolgálaton.
  5. Hívhatod a 1819-es telefonszámot.

Ha Te, mint magánszemély 2018. május 22-éig az adóbevallási tervezetedet nem fogadod el, nem egészíted ki, nem javítod, akkor adóbevallássá válik. Ezt követően már csak önellenőrzéssel lehet módosítani.

Ezen kívül természetesen lehetőséged lesz arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan Te magad vagy a könyvelőd készítse el az adóbevallásodat. Ha ezt május 22. előtt beküldöd, akkor az lesz az érvényes bevallás. A nyomtatvány elnevezése 17SZJA és az ÁNYK-n kívül használhatod a NAV honlapjáról elérhető WebNYK felületet is.

A NAV első alkalommal 2018-ban adóbevallási tervezetet készít az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is. Nekik azonban – a magánszemélyektől eltérően – ezt a tervezetet ki kell egészíteniük mindazon bevételeikkel, amelyek nem kifizetőtől származnak, tehát amelyekről az adóhatóságnak nincs információja. Az ő tervezetük nem válik véglegessé, nekik ezt mindenképpen jóvá kell hagyniuk vagy önadózás keretében bevallást kell benyújtaniuk. Ugyanakkor a határidő az ő esetükben is, a magánszemélyekhez hasonlóan 2018. május 22. (Korábban ez a határidő február 25-e volt.)

Az egyéni vállalkozóknak továbbra is önadózás keretében kell elkészíteniük szja bevallásukat, nekik nem készít a NAV tervezetet.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó