Szívesen adományozol? És tudod, hogy mikor elismert ráfordítás az adott támogatás?

Ez írás több mint egy éve született (2018. október 17.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Különböző civil szervezetek (alapítványok, egyesületek) gyakran megkeresik ügyfeleimet annak érdekében, hogy némi kis adományt, támogatást kérjenek tőlük. Ennek folyományaként én is gyakran kapom a kérdéseket a vállalkozóktól, ha adományoznak, akkor abból nekik milyen előnyük származik, elszámolhatják-e költségként, jár-e utána adókedvezmény.

Először is azzal kell tisztában lenned, hogy adományt nyújtasz-e. Ugyanis minden adomány támogatás, de nem minden támogatás adomány…

A társasági adó törvény szerint akkor beszélünk adományról, ha a juttatás

  1. közhasznú szervezet részére történik, közhasznú tevékenysége támogatására,
  2. egyházi jogi személy részére történik, törvényben meghatározott tevékenysége támogatására,
  3. közérdekű kötelezettségvállalás céljából történik.

Adomány esetében biztos, hogy adójogilag elismert a ráfordítás, azzal lehet csökkenteni a társasági adó alapját. Ha tehát adsz egy közhasznú szervezetnek 100 000 Ft-ot akkor azzal 9 000 Ft társasági adót megspórolsz.

Ahhoz, hogy a társasági adóból kedvezményt is tudjál érvényesíteni, további feltételeknek kell megfelelned. A juttatás meghatározott részével csökkenteni lehet a társasági adóalapot, amennyiben annak kedvezményezettje:

  • közhasznú szervezet (adományozási szerződés elengedhetetlen). Az adott támogatás 20 ill. 40%-a csökkenti az adóalapot. 40 % tartós adományozás esetén jöhet szóba.
  • Magyar Kármentő Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Kárenyhítési Alap. Az adott támogatás 50 %-a csökkenti a társasági adóalapot.
  • felsőoktatási intézmény (felsőoktatási támogatási megállapodás keretében). Az adott támogatás 50 %-a csökkenti a társasági adóalapot.

És persze elég gyakran előfordul, hogy nemhogy adókedvezményt nem tudsz érvényesíteni, de még az adomány fogalmának sem felelsz meg.

Az a visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, amely nem felel meg az adomány fogalmában előírt feltételeknek akkor számolható el „költségként” vagyis akkor elismert ráfordítás, ha a juttatásban részesülő szervezet adóalapja e nélkül a támogatás nélkül is nem negatív és a támogatásra jutó adót megfizette. Tehát ha adtál 100 000 Ft-ot, amely nem minősül adománynak, akkor tudod ráfordításként érvényesíteni, ha a másik fél igazolja neked, hogy legalább 9 000 ft társasági adót fizet.

Ezen túlmenően a jelenlegi szabályok szerint az is elegendő még, ha egy olyan nyilatkozatot kapszamelyben a támogatott szervezet kijelenti, hogy vállalkozási tevékenységet nem folytat. Ebben az esetben is nyugodtan elszámolhatod a juttatást. (Egyszerűsített nyilatkozat.)

2019-től tovább enyhül a szabályozás. Az egyszerűsített nyilatkozatba azt is bele lehet foglalni, hogy a civil szervezet a juttatást nem a vállalkozási tevékenységéhez kapta vagy vállalkozási tevékenysége után adófizetési kötelezettsége nem keletkezett.

Ezzel válik lehetővé,  hogy egy adományozó cég, akkor is el tudja számolni az adott támogatást, ha olyan civil szervezetet támogat, amelyik vállalkozási tevékenységet folytat és nem fizet társasági adót.(Ez a civil szervezetek speciális társasági adó szabályai miatt előfordul.)

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó