Osztalékfizetés devizában

A legutóbbi bejegyzésben az osztalékkal kapcsolatos olyan speciális szabályokról olvashattatok, amelyek viszonylag ritkábban fordulnak elő. Például ha az év közben felvett osztalékelőleg összege több, mint a később jóváhagyott osztalék, vagy ha a megtermelt nyereség „kifizetése” nem pénzben, hanem egyéb vagyontárgyban történik.

Szintén nem mindennapos eset, de egyre gyakoribb, hogy a tulajdonosok devizában kívánják az osztalékot felvenni.

Ha a vállalkozás forintban vezeti a könyveit, az osztalék összegének megállapítása is forintban történik. Az osztalékot terhelő adó megállapítása, bevallása és befizetése szintén forintban történik. Azonban jelen gazdasági helyzetben, amikor a forint árfolyama igen kiszámíthatatlanul változik, egyre több vállalkozó dönt úgy, hogy a megtermelt nyereséget nem forintban, hanem valamilyen (többnyire rendelkezésére álló) devizában fizeti ki.

De mekkora összegű devizát vehet fel ebben az esetben? Hogyan kell a befizetendő adót kiszámolni?

Miután a tulajdonos úgy dönt, hogy a korábban jóváhagyott osztalék egy részét vagy egészét felveszi, forintban meg kell állapítani, hogy mekkora a kifizetni kívánt jövedelmet terhelő szja és esetleg szocho összege. Ezt az előírásoknak megfelelően a kifizetést követő hónap 12-éig be kell vallani és át kell utalni.

A kiszámított nettó összeg megállapításhoz valamely szabadon választott pénzintézet által, a kifizetés napján jegyzett deviza eladási árfolyamát kell alapul venni. Ennek az az oka, hogy ha a magánszemélyenek az osztalék összege forintban állna rendelkezésére, úgy abból a piacon eladási árfolyamon tudna devizát vásárolni.

Bár a választott pénzintézettel kapcsolatban nincs külön előírás, a gyakorlatban a magánszemélyek vagy a vállalkozás vagy saját számlavezető bankjuknál intézik ezeket a tranzakciókat, így ezen intézmények valamelyikének árfolyamát célszerű alapul venni és az átváltást eszerint dokumentálni.

A vállalkozás tulajdonában lévő deviza könyv szerinti értéke persze egészen biztos, hogy nem fog megegyezni az átváltáskor érvényes deviza eladási árfolyammal. A keletkező árfolyamkülönbség azonban a vállalkozásnál fog lecsapódni, mivel a cél az, hogy a tulajdonos ne szerezzen vagyoni előnyt az árfolyamingadozásnak köszönhetően.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó