Nyugodtabb december: eltörölték a társasági adó feltöltési kötelezettséget

Ez írás több mint egy éve született (2019. október 16.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A nyári törvénymódosítások közül az adózók legszélesebb körét a társasági adó feltöltési kötelezettség eltörlése érinti. A Tao törvény 26. §-ának (10) pontját, amely előírta az ún. adóelőleg-kiegészítési kötelezettséget, hatályon kívül helyezték.

Ezzel egyidejűleg megszűnik a feltöltési kötelezettség az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója tekintetében, de figyelj arra, hogy az iparűzési adónál megmarad.

Feltöltésre azok a társasági adóalanyok voltak kötelezettek, akiknél az adóévet megelőző évben az árbevétel meghaladta a 100 millió Ft-ot.  A likviditási szempontokon túl az intézkedés pozitív hozadéka, hogy nem kell a mulasztási bírságtól sem tartani, ha az év végi kalkulációba valamilyen hiba csúszik. Amennyiben az adóév során befizetett társasági adóelőleg nem nyújt fedezetet az éves adóra,az új szabályok szerint elegendő azt csak a bevallás benyújtására előírt határidőig megfizetni, főszabály szerint május 31-ig.

Azoknak a vállalkozások, amelyek a normál naptári év szerint működnek (január 1-december 31-ig) már idén sem kell december 20-áig benyújtaniuk a 1901. számú bevallást és ezzel egyidejűleg adóelőleget sem kell fizetniük.

Amennyiben az üzleti év rövidebb, mint 12 hónap, azt kell megvizsgálni, hogy a feltöltési kötelezettség a módosítás hatályba lépése előtt (2019. július 24.) vagy után esedékes.

Az eltérő üzleti éves adózók első ízben a 2019-ben kezdődő adóévre mentesülnek a feltöltési kötelezettség alól. Ha például az üzleti év 2018. október 1-től 2019. szeptember 30-ig tart, akkor szeptember 20-ig még be kell fizetni az adóévre várható társasági adó fennmaradó részét.

A feltöltési kötelezettség eltörlésének egyik hozadéka, hogy az eddig december 20-ig fizetendő negyedéves adóelőleget ezen túl január 20-ig kell teljesíteni.

Másik hozadéka az adófelajánláshoz kapcsolódik. A látvány-csapatsport szervezetek és filmalkotások  javára történő felajánlások második üteme ugyanis a december 20-i feltöltéshez kapcsolódott, amikor a várható adó 80%-áig még felajánlásokat lehetett tenni. A feltöltés eltörlésével most ez is megszűnik. 2019-ben azonban lehetőség van arra, hogy az adózók (akik a korábbi szabályok szerint erre kötelezettek lennének) önkéntes alapon feltöltést teljesítsenek és adójuk terhére felajánlásokat tegyenek.  (2020-től biztosítja a jogszabály, hogy az egyes havi vagy negyedéves adóelőlegek 80 %-áig lehessen felajánlást tenni, a mostani 50 % helyett.)

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó