Nyereményjáték: még áfát is kell fizetni?

Ez írás több mint egy éve született (2018. február 16.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A múlt heti bejegyzésemben arról írtam, hogy milyen adófizetési kötelezettséggel kell számolnod, ha úgy döntesz, hogy terméked, szolgáltatásod minél szélesebb körben történő megismertetése céljából nyereményjátékot indítasz.

Nagyon gyakoriak a  facebookon meghirdetett  nyereményjátékok, amit egyes meghatározott juttatásként kell kezelni és a termék, szolgáltatás értékének 1,18-szorosa után 15 % személyi jövedelemadót és 19,5% egészségügyi hozzájárulást kell fizetned Neked, mint kifizetőnek.

De mi a helyzet az áfával? Hogyan kell az ingyenes ügyletek kapcsán felmerülő áfa-fizetési kötelezettséget megállapítani?

Alapvető szabály az, hogy ha egy termék vagy szolgáltatás valamilyen formában „kikerül” a vállalkozásból, akkor felmerül az áfa-fizetési kötelezettség. Köztudott, hogy így van ez akkor, ha értékesítesz  vagy ha például egy másik vállalkozásba részesedést szerzel (apport útján) , ha a céget megszünteted  és akkor is  ha egy eszközt térítés nélkül átadsz.

Az áfa tv. szerint:
Ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek minősül,  ha az adóalany

  1. a terméket vállalkozásából véglegesen kivonja,
  2. azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére
  3. vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére ingyenesen felhasználja, illetőleg
  4. azt más tulajdonába ingyenesen átengedi, feltéve, hogy

a termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg.

Nagyon lényes, hogy az ingyenes ügylet kapcsán csak akkor keletkezik adófizetési kötelezettséged, ha az adott termék beszerzése, előállítása kapcsán felmerült áfát levonásba helyezted.

Viszonylag könnyű helyzetben vagy, ha Te magad vásárolod meg a nyereményt. Például, egy vadaspark a húsvéti programokat úgy szeretné népszerűsíteni, hogy a  posztot megosztók között tíz darab plüss nyuszit sorsol ki. A vadaspark nem foglalkozik plüss nyuszik előállításával, így megveszi azokat. A számlában szereplő áfát nem vonja le, így nála sem keletkezik áfafizetési kötelezettség, amikor átadja a játékot a szerencsés nyertesnek.

Ha  saját magad által gyártott vagy forgalmazott terméket szeretnél kisorsolni, nem tudod megúszni az áfa fizetést.

Mi lesz ebben az esetben az adó alapja?

Termék esetén viszonylag egyszerű dolgod van, mert a beszerzési árat vagy (gyártóként) az előállítási költséget kell alapul venned. Szolgáltatás esetén az adó alapja az a plusz költség lesz, amely az ingyenes juttatás következtében felmerül. Ez utóbbi esetben előfordulhat, hogy ez annyira minimális, hogy nem is lehet forintosítani. Ha például a korábban említett vadaspark nem plüss nyuszikat, hanem belépő jegyet sorsol ki a lájkolók között. Mennyi plusz költsége merül fel a Vadasparknak azáltal, hogy a több száz látogatóból 10-en ingyen mennek be. Kb. a belépőjegy előállítási költsége, azaz minimális.

De tegyük fel, hogy egy szépségszalon ajánl fel 10 szerencsés nyertesnek egy komplex kezelést (fodrászat, kozmetika, manikűr stb.) ott már ki kell számolni, hogy mennyi ennek anyagköltsége, a fodrász, a kozmetikus munkadíja stb. és ezt kell az áfafizetés alapjának tekinteni.

Kell-e számlázni?

Igen, amennyiben az ügylet adóköteles és tényleges adóalap keletkezik, számlát kell kiállítani. Ezen fel kell tüntetni az adó alapját és összegét, valamint jelezni kell, hogy az ellenértéket nem kell megfizetni.

Ugyanakkor van néhány eset, amikor az ingyenes átadás ellenére sem keletkezik áfafizetési kötelezettség.

Ide tartozik

  • az áruminta és a kis értékű (5 000 Ft beszerzési érték alatti) ajándék. (Ebben az esetben a beszerzéshez, előállításhoz kapcsolódó áfa levonható.)
  • a közcélú adomány. (Ebben az esetben, ha eleve azzal a szándékkal vásároltál meg egy terméket, hogy adományként átadod valakinek, az adó nem vonható le. Ha egyébként vállalkozási célból vetted, de később döntesz az adományozás mellett, a korábban levont adót nem kell visszafizetni. )


A fentieket összefoglalva megállapítható, hogy nem kell áfát fizetni a nyeremény átadásakor, ha

  • a beszerzéskor áthárított áfát nem vontad le,
  • szolgáltatásnyújtás esetén az ingyenes juttatással kapcsolatban  plusz költség felmerülése nem állapítható meg,
  • a nyeremény értéke nem haladja meg az 5 000 Ft-ot.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó