Alaposan feladta a leckét a vendéglátósoknak az áfa törvény 2017. január 1-jei változása, mely szerint egyes étkezési szolgáltatások nyújtása esetén 18%-os adómértéket kell alkalmazni. Azt, hogy mekkora a bizonytalanság, az is mutatja, hogy az adóhatóság már a harmadik tájékoztatóját teszi közé a témában.
A 18%-os kedvezményes kulcs alá tartozó szolgáltatások listája az áfa törvény 3/A. számú mellékletének II. részében található, mely 2017. január 1-jével egy új ponttal egészült ki:
Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom
Mi a feltétele a 18%-os kulcs alkalmazhatóságának?
Három feltételnek kell együttesen érvényesülnie, ha bármelyik nem teljesül, a kedvezményes adókulcs nem alkalmazható:
- szolgáltatás jelleg érvényesülése
- meghatározott tevékenységi körnek való megfelelés, ( a szolgáltatásnak az SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia)
- bizonyos termékkör megléte (ételek valamint helyben készített, nem alkoholtartalmú italok felszolgálása).
1. Mikor tekinthető a vendéglátás keretében teljesített ügylet szolgáltatás nyújtásnak?
A NAV tájékoztatója szerint akkor beszélünk szolgáltatásnyújtásról, ha az étel- és ital értékesítését megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérik, azaz lehetőség van a megvásárolt termékek helyben történő elfogyasztására, ahhoz a megfelelő környezet, úgymint ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, a helység tisztán tartása biztosítva van.
A tájékoztató szerint nem tekinthető szolgáltatásnyújtásnak, ha az étel elfogyasztására nincs lehetőség. Idetartoznak pl. a lángossütők vagy a büfékocsiból értékesítők.
Amennyiben a vendég nem helyben fogyasztásra, hanem becsomagolva kéri az ételt, ugyancsak nem beszélünk szolgáltatásnyújtásról, így a 18%-os adókulcs sem alkalmazható. Ebben az esetben mindig a fogyasztó eredeti szándékából kell kiindulni. Gyakori eset, hogy valaki helyben szeretné az ételt elfogyasztani, majd ami megmaradt becsomagoltatja. Ilyenkor helyes a kedvezményes adókulcs alkalmazása. Amennyiben becsomagoltatja az ebédet, de azt végül mégis helyben fogyasztja el, az ügyletet 27 %-os áfa terheli.
Tovább bonyolítja a házhoz szállítás/helyben fogyasztás problémáját, hogy 2011-ben úgy változtak az alkalmazandó adókulcsok, hogy meghatározott ételek értékesítése, (tehát házhoz szállítása ill. elvitelre történő vásárlása ) 25 %-ról a kedvezményes 18%-os adómérték alá került. Ezek a termékek az áfa törvény 3/A számú mellékletének I. részében találhatók: tej- és tejtermékek valamint gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült árucikkek tartoznak ide. Az áfa törvény mellékeltében a VTSZ. számok is fel vannak tüntetve, ennek ellenére a besorolás nem egyszerű, sok esetben az értékesített termékek előállításához felhasznált összetevők aránya is számít.
Az előbbiek alapján, kedvezményes adókulcs alá tartozik például a pizza, palacsinta értékesítése. Tehát függetlenül attól, hogy valaki helyben fogyasztásra vagy elvitelre kéri a pizzát, azt 18 % adókulccsal kell számlázni. Ha a pizza mellé esetleg egy levest is magával visz a vásárló, arra 27 % áfát kell felszámítani.
2. Mely tevékenységek felelnek meg az előírt feltételeknek?
Itt az az előírás, hogy az adóalany által végzett ügylet az SzJ 55.30.1 éttermi szolgáltatás kategóriába tartozzon:
- 55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás,
- 55.30.12 Étkeztetés járművön,
- 55.30.13 Önkiszolgáló étkeztetés,
- 55.30.14 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás (Ebben az esetben a tevékenység ugyan megfelel a besorolásnak, de mivel az előző pontban részletezett szolgáltatásnyújtás nem valósul meg, a kedvezményes adókulcs nem biztos, hogy alkalmazható.)
Egészen biztos, hogy nem alkalmazhatja a kedvezményes adókulcsot az a vendéglátó-ipari egység, amely nem rendelkezik melegkonyhával. A „nem melegkonyhás” kitétel azt jelenti, hogy nincs helyben ételkészítés, azonban egyéb egyszerű, nem helyben készített ételeket (pl. pogácsa, szendvics) értékesíthetnek.
Kizárólag 27%-os adókulccsal számlázhatnak
- a közétkeztetetést (SzJ 55.52.)
- a munkahelyi étkezést (SzJ 55.51.)
biztosítók.
A közétkeztetést biztosítók alá a központi konyhák tartoznak, akik az ételt megrendelésre készítik és az minden esetben kiszállításra kerül. Az étel készülhet a lakosság, közlekedési szervezet vagy más szervezet (pl. iskolák, kórházak) részére.
A munkahelyi étkezés esetén az ételt meghatározott személyek (munkavállalók, tanulók) részére biztosítják. Idetartoznak az iskolai menzák, üzemi konyhák, hivatali étkezdék. Akkor is munkahelyi étkezésről beszélünk, ha a szolgáltatást „külsősök” is igénybe vehetik és akkor is, ha az étel helyben készül és a „kiszolgálás” önkiszolgáló rendszerben történik.
3. Kizárólag ételek és helyben készített alkoholmentes italok esetében alkalmazható a 18 %-os adókulcs.
Amennyiben az éttermi szolgáltatás keretében kizárólag ételforgalom és helyben készített, alkoholmentes italforgalom valósul meg, alkalmazható a 18 %-os adómérték.
Amennyiben nem helyben készített vagy nem alkoholmentes italt is felszolgálnak, akkor a számlát már meg kell bontani és az említett italokra 27% áfát kell felszámolni.
Ugyancsak 27% adómérték alkalmazandó, ha a vendégek fix áron korlátlan mennyiségű ételt és italt fogyaszthatnak.
A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok közé tartozik pl. a gyümölcsből, zöldségből préselt, facsart innivaló, alkoholmentes koktél, turmix, tea, kávé, limonádé, szörp.
Példákkal folytatjuk…