Most akkor mi a helyzet az éttermi áfa kérdésben?

Ez írás több mint egy éve született (2017. február 07.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Alaposan feladta a leckét a vendéglátósoknak az áfa törvény 2017. január 1-jei változása, mely szerint egyes étkezési szolgáltatások nyújtása esetén 18%-os adómértéket kell alkalmazni. Azt, hogy mekkora a bizonytalanság, az is mutatja, hogy az adóhatóság már a harmadik tájékoztatóját teszi közé a témában.

A 18%-os kedvezményes kulcs alá tartozó  szolgáltatások listája az áfa törvény 3/A. számú mellékletének II. részében található, mely 2017. január 1-jével egy új ponttal egészült ki:

Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom

Mi a feltétele a 18%-os kulcs alkalmazhatóságának?

Három feltételnek kell együttesen érvényesülnie, ha bármelyik nem teljesül, a kedvezményes adókulcs nem alkalmazható:

  1. szolgáltatás jelleg érvényesülése
  2. meghatározott tevékenységi körnek való megfelelés, ( a szolgáltatásnak az SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia)
  3. bizonyos termékkör megléte (ételek valamint helyben készített, nem alkoholtartalmú italok felszolgálása).

1. Mikor tekinthető a vendéglátás keretében teljesített ügylet szolgáltatás nyújtásnak?


A NAV tájékoztatója szerint akkor beszélünk szolgáltatásnyújtásról, ha az étel- és ital értékesítését megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérik, azaz lehetőség van a megvásárolt termékek helyben történő elfogyasztására, ahhoz a megfelelő környezet, úgymint ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, a helység tisztán tartása biztosítva van.

A tájékoztató szerint nem tekinthető szolgáltatásnyújtásnak, ha az étel elfogyasztására nincs lehetőség. Idetartoznak pl. a lángossütők vagy a büfékocsiból értékesítők.

Amennyiben a vendég nem helyben fogyasztásra, hanem becsomagolva kéri az ételt, ugyancsak nem beszélünk szolgáltatásnyújtásról, így a 18%-os adókulcs sem alkalmazható. Ebben az esetben mindig a fogyasztó eredeti szándékából kell kiindulni. Gyakori eset, hogy valaki helyben szeretné az ételt elfogyasztani, majd ami megmaradt becsomagoltatja. Ilyenkor helyes a kedvezményes adókulcs alkalmazása. Amennyiben becsomagoltatja az ebédet, de azt végül mégis helyben fogyasztja el, az ügyletet 27 %-os áfa terheli.

Tovább bonyolítja a házhoz szállítás/helyben fogyasztás problémáját, hogy 2011-ben úgy változtak az alkalmazandó adókulcsok, hogy meghatározott ételek értékesítése, (tehát házhoz szállítása ill. elvitelre történő vásárlása ) 25 %-ról a kedvezményes 18%-os adómérték alá került. Ezek a  termékek az áfa törvény 3/A számú mellékletének I. részében találhatók:  tej- és tejtermékek valamint gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült árucikkek tartoznak ide. Az áfa törvény mellékeltében a VTSZ. számok is fel vannak tüntetve, ennek ellenére a besorolás nem egyszerű, sok esetben az értékesített termékek előállításához felhasznált összetevők aránya is számít.

Az előbbiek alapján, kedvezményes adókulcs alá tartozik például a pizza, palacsinta értékesítése. Tehát függetlenül attól, hogy valaki helyben fogyasztásra vagy elvitelre kéri a pizzát, azt 18 % adókulccsal kell számlázni. Ha a pizza mellé esetleg egy levest is magával visz a vásárló, arra 27 % áfát kell felszámítani.

2. Mely tevékenységek felelnek meg az előírt feltételeknek?


Itt az az előírás, hogy az adóalany által végzett ügylet az SzJ 55.30.1 éttermi szolgáltatás kategóriába tartozzon:

  • 55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás,
  • 55.30.12 Étkeztetés járművön,
  • 55.30.13 Önkiszolgáló étkeztetés,
  • 55.30.14 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás (Ebben az esetben a tevékenység ugyan megfelel a  besorolásnak, de mivel az előző pontban részletezett szolgáltatásnyújtás nem valósul meg, a kedvezményes adókulcs nem biztos,  hogy alkalmazható.)


Egészen biztos, hogy nem alkalmazhatja a kedvezményes adókulcsot az a vendéglátó-ipari egység, amely nem rendelkezik melegkonyhával. A „nem melegkonyhás” kitétel azt jelenti, hogy nincs helyben ételkészítés, azonban egyéb egyszerű, nem helyben készített ételeket (pl. pogácsa, szendvics) értékesíthetnek.

Kizárólag 27%-os adókulccsal számlázhatnak

  • a közétkeztetetést  (SzJ 55.52.)
  • a munkahelyi étkezést (SzJ 55.51.)

biztosítók.

A közétkeztetést biztosítók alá a központi konyhák tartoznak, akik az ételt megrendelésre készítik és az minden esetben kiszállításra kerül. Az étel készülhet a lakosság, közlekedési szervezet vagy más szervezet (pl. iskolák, kórházak) részére.

A munkahelyi étkezés esetén az ételt meghatározott személyek (munkavállalók, tanulók) részére biztosítják. Idetartoznak az iskolai menzák, üzemi konyhák, hivatali étkezdék. Akkor is  munkahelyi étkezésről beszélünk, ha a szolgáltatást „külsősök” is igénybe vehetik és akkor is, ha az étel helyben készül és a „kiszolgálás” önkiszolgáló rendszerben történik.

3. Kizárólag ételek és helyben készített alkoholmentes italok esetében alkalmazható a 18 %-os adókulcs.


Amennyiben az éttermi szolgáltatás keretében kizárólag ételforgalom és helyben készített, alkoholmentes italforgalom valósul meg, alkalmazható a 18 %-os adómérték.

Amennyiben nem helyben készített vagy nem alkoholmentes italt is felszolgálnak, akkor a számlát már meg kell bontani és az említett italokra 27%  áfát kell felszámolni.

Ugyancsak 27% adómérték alkalmazandó, ha a vendégek fix áron korlátlan mennyiségű ételt és italt fogyaszthatnak.

A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok közé tartozik pl. a gyümölcsből, zöldségből  préselt, facsart innivaló, alkoholmentes koktél, turmix, tea, kávé, limonádé, szörp.

Példákkal folytatjuk…

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó