Mikor kell mégis adóbevallást benyújtaniuk a katásoknak?

Ez írás több mint egy éve született (2014. november 19.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A  helyi adókról  szóló törvény szabályozza azokat az eseteket, amikor egy kiadózó vállalkozásnak  a főszabálytól eltérően, mégis adóbevallást kell benyújtania.

1. Ha adóalanyisága bármely ok miatt megszűnik vagy szünetel. Ekkor a megszűnés ill. a szüneteltetés  hónapjának utolsó napját követő 15 napon belül kell adóbevallást benyújtani. Ebben az esetben  a még fennálló adókötelezettséget meg is  kell fizetni, illetve az esetleges többlet visszaigényelhető.

Például, ha a katás egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy egy időre szünetelteti tevékenységét.

2. Előfordulhat, hogy az adófizetési kötelezettség szüneteltetésének volt helye (pl. gyesen vagy táppénzen  volt a kisadózó és más kisadózó sem tevékenykedett a cégben) . Ekkor, amennyiben a szüneteltetés meghaladta a 30 napot és emiatt nem keletkezett KATA fizetési kötelezettsége, arra a hónapra iparűzési adót sem kell fizetni. Ebben az esetben a tárgyévet követő év január 15-éig kell adóbevallást benyújtani.

3. Ne felejtkezzünk el arról sem, ha valaki év közben jelentkezik be a KATA alá, ekkor  az adóalanyiság kezdő napját megelőző napig terjedő időszakra szintén adóbevallást kell benyújtania az önkormányzat felé az általános szabályok szerint. 

Amennyiben bizonytalan annak eldöntésében, hogy kell-e katás vállalkozóként bevallást benyújtania, forduljon hozzánk bizalommal, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó