Mi történik, ha a partnerem adószámát felfüggesztették?

Ez írás több mint egy éve született (2015. november 09.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A vállalkozásoknak fontos tisztában lenni azzal, hogy az általuk befogadott számlákat kibocsátott vállalkozások körül minden rendben van-e. Mint arról korábban írtunk, az adóhivatal internetes oldalán közzéteszi azon adózók listáját, akiknek adószáma felfüggesztésre illetve törlésre került.  Számos szolgáltató van ma már a piacon, akik olyan szoftvereket forgalmaznak, amelyek segítségével szintén utána lehet nézni az adószámoknak. 

Könyvelőirodánk olyan könyvelő programot használ, amely adószám megadását követően információt nyújt az adott cég adószámának állapotát illetően. 

Az adószám felfüggesztése a befogadóra nézve még nem jelent kockázatot, ezen számlák befogadhatók, áfájuk levonható. Azonban résen kell lenni, hiszen az adószám felfüggesztését elrendelő határozat jogerőre emelkedését követően akár 15 napon belül sor kerülhet a törlésre.  ( Más esetekben ez 180 nap)

A törölt adószámú vállalkozások már gazdasági tevékenységet nem folytathatnak, számlát nem állíthatnak ki. Így ebben az esetben a számla nem befogadható, az alapján költséget elszámolni, általános forgalmi adót levonni nem lehet. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó