Mi történik az adószám felfüggesztése után?

Ez írás több mint egy éve született (2015. november 02.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Arról, hogy mely esetekben kerül sor az adószám felfüggesztésére, ebben a bejegyzésben írtunk.  Most azt vesszük sorra, hogy mi történik ezt követően illetve milyen lehetőségei vannak az adózóknak.

Az adóhatóság az adószám felfüggesztéséről határozatban dönt, melyet hirdetményi úton közöl az adózóval.

Ez azt jelenti, hogy a hirdetményt 15 napra a honlapján közzéteszi. 

A hirdetmény az alábbi adatokat tartalmazza:

1. a közzététel napját,

2. a határozatot hozó adóhatóság megnevezését,

3. az ügy számát, tárgyát,

4. az adózó elnevezését, adószámát, székhelyét,

5. felhívást, hogy a hatóság az adószám felfüggesztéséről határozatot hozott, amelyet az adózó, a határozatot hozó hatóságnál átvehet,

6. utalást arra, hogy a határozat még nem emelkedett jogerőre. 

Az interneten való közzététel még nem jelenti automatikusan az adószám felfüggesztését, csupán azt, hogy erről a hivatal határozatot hozott, amely ellen fellebbezést lehet előterjeszteni. 

Láthatjuk, hogy a hatóság, nem közvetlenül értesíti az adózókat, akik emiatt a felfüggesztéssel gyakran utólag szembesülnek.  Például akkor, amikor a hivatal visszadobja áfa bevallásukat, mert abban levonható adót tüntettek fel, ami – mint később látni fogjuk – az adószám felfüggesztésének időszaka alatt tilos. 

A határozat ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.  Amennyiben a határozat jogerőre emelkedik, az adóhatóság értesíti a Cégbíróságot és az egyéni vállalkozók nyilvántartását vezető szervet és az adószám felfüggesztésének ténye bekerül a cégjegyzékbe is. 

A fellebbezés mellett további lehetőség, hogy a határozat jogerőre emelkedését követőn kérelmet lehet benyújtani a felfüggesztés megszüntetése iránt. 

Amennyiben a hivatal a beadott kérelem alapján megállapítja, hogy elhárultak a felfüggesztés elrendelésének okai, megszünteti a korábbi határozatot. A felfüggesztés megszüntetését meghatározott esetben hivatalból is elrendelheti.

Amennyiben az adózó által beadott kérelmet az adóhatóság elutasítja, ebben az esetben is 15 nap áll az adózó rendelkezésére fellebbezést előterjeszteni. 

A felfüggesztés megszüntetéséről szintén értesítés megy a Cégbíróságnak és az egyéni vállalkozók nyilvántartását vezető szervnek. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó