Mi az a szocho maximum?

A szociális hozzájárulási adó felső határa az egészségügyi hozzájárulás maximumát váltotta fel és 2019. óta van velünk. A lényege röviden az, hogy amennyiben a magánszemélynek a törvényben meghatározott jövedelme eléri a minimálbér 24-szeresét, akkor ugyancsak meghatározott jövedelmek szerzése esetén mentesülni tud az adófizetési kötelezettség alól.

Melyek ezek a kulcsfontosságú jövedelmek, amelyekre figyelemmel kell lennünk?

  1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) számításnál figyelembe vett jövedelem,
  2. az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony alapján fizetett ösztöndíj,
  3. az Szja tv. szerinti önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelem esetében, amely az Szja tv. szerinti adó (adóelőleg) hiányában a Tbj törvény szerint járulékalapot képez
  4. vállalkozásból kivont jövedelem,
  5. értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem,
  6. az osztalék, a vállalkozói osztalékalap,
  7. az árfolyamnyereségből származó jövedelem,
  8. az Szja tv. 1/B. § hatálya alá tartozó természetes személy e tevékenységből származó jövedelme (külföldi illetőségű előadóművész).

A felsorolt jövedelmek kapcsán pedig azt kell megjegyezni, hogy amennyiben az 1-8. pontban felsorolt jövedelmek összege eléri a minimálbér 24-szeresét, akkor a 4-8. pontban meghatározott jövedelmek után a magánszemélyt nem terheli adófizetési kötelezettség. 2022-ben ez a felső határ 4 800 000 Ft.

Alapvető tehát, hogy a fenti jövedelmeket egyszerűen összesíteni kell, azt nem kell vizsgálni, hogy azután megfizetésre került-e szociális hozzájárulási adó.

Ha például valakinek ingatlan-bérbeadásból származik 5 millió Ft jövedelme,(ami után nem kell szochot-t fizetni) akkor amennyiben a vállalkozásából vesz fel osztalékot, abból csak szja kerül levonásra.

Ahhoz, hogy már év közben se kerüljön levonásra a szocho, a magánszemélynek célszerű a kifizető felé nyilatkoznia, hogy jövedelme elérte vagy várhatóan el fogja érni a kívánt maximumot. Amennyiben ez mégsem így történne, az adót (amelynek mértéke 2022-ben 13%) 6 %-kal növelten kell az szja bevallásban bevallania, majd megfizetnie.

Például, ha az egyéni vállalkozó munkaviszonyában elért összevont adóalapba tartozó jövedelme 3 200 000 forint és 2 500 000 forint osztalékalapja lesz, akkor 900 000 forint után kell szociális hozzájárulási adót fizetnie.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó