Mennyit kell várni az áfa kiutalására?

Ez írás több mint egy éve született (2018. március 22.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Tapasztalatom szerint 10-ből 9 vállalkozó, áfavisszaigénylés esetén nem kéri az adó kiutalását, mert az – véleményük szerint –  egyet jelent egy adóellenőrzés lefolytatásával.

Pedig Te is tudod, hogy sokszor jól jön a plusz pénz, sokat segít a cég likviditási helyzetén. Véleményem szerint, ha mind a cég, mind a könyvelő a szabályoknak megfelelően jár el, nem lehet gond egy áfaellenőrzés.
Ha kéred az áfa összegének kiutalását, egyáltalán nem biztos, hogy ellenőrzést kapsz és ennek a fordítottja is igaz, hogy akkor is behívhatnak, ha nem kéred a kiutalást. (Sőt én már olyan ellenőrzésen is voltam, ahol az ügyfelemnek fizetendő áfája keletkezett, de ún. kapcsolódó vizsgálat keretében őt is megkeresték. Az üzleti partnerének ugyanis  jelentős visszaigénylése volt.)

De mennyi ideig kell várni a pénzre, ha veszed a bátorságot és kéred az áfa kiutalását?
A részletszabályokat az adózás rendjéről szóló törvény  (2017. évi CL. törvény) 64.§-ában találod.
Főszabály szerint az adó kiutalására 75 napot kell várni. Ezt a 75 napot a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől kell számítani.

Hát ez bizony nem kevés, de nézzük tovább.

Azonban, ha valamennyi számlád ellenértékét megfizetted, amelyek levonható áfát tartalmaztak, akkor ez az időtartam 30 illetve 45 napra rövidülhet.

30 nap, ha 1 millió Ft-nál kevesebb áfát igényelsz vissza és 45 nap, ha 1 millió Ft-nál többet.
Az áfát tartalmazó számlákat, a bevallás benyújtásának határidejéig kell megfizetni.

Például

Vállalkozásod havi áfabevalló, a márciusi bevallásodat április 20-ig kell beküldeni. Mivel időben elkészült a bevallásod, már április15-én beküldtétek, melyben 1 200 ezer Ft adó kiutalását kérted.
Április 20-áig minden bejövő számlád ellenértékét kiegyenlítetted és ezt jelöltétek is a bevallásban.
Így április 20-át követően 45 napot kell várnod arra, hogy az 1 200 ezer Ft-ot a számládon jóváírják, vagyis előre láthatólag  június 5-én örülhetsz a pénznek.

Néhány kiegészítés…

Ha esetleg a bevallás hibásan lett beküldve, akkor a kiutalási határidő számítása annak kijavításától indul.
A számla kiegyenlítése nem csak a pénz tényleges átadásával vagy átutalásával történhet, ide tartozik például a kompenzálás is.

Amennyiben a számla végösszegéből teljesítési garancia miatt történik visszatartás, azt kiegyenlítettnek kell tekinteni.

Még egy kis csavar…

Ha viszont a Te céged megbízható vagy kockázatos adózó, akkor (majdnem) mindent felejts el, amit fent olvastál.
A megbízható adózók ugyanis főszabály szerint 30 nap múlva kapják meg a pénzüket, akkor is, ha nincs minden számlájuk kifizetve.

A kockázatos adózóknak pedig 75 napot kell várniuk, függetlenül attól, hogy mekkora összeget kérnek vissza és akkor sem csökken ez az időtartam, ha valamennyi áfát tartalmazó számlájukat rendezték.

A besorolási szempontokat itt és itt tudod elolvasni.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó