Külföldi napidíj

Ez írás több mint egy éve született (2016. január 22.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Külföldi napidíj fizetésére akkor szokott sor kerülni, ha a cég tevékenysége indokolja, hogy valamely tagja, munkavállalója, megbízottja feladatának ellátása érdekében külföldön tartózkodjon. 

Az szja törvény szerint a napidíj 30 %-a, de legfeljebb 15 euró igazolás nélkül elszámolható költségnek minősül. Ebben az esetben minden költséget elszámoltnak kell tekinteni, az efölötti rész adóköteles jövedelem, további költségek elszámolására nincs mód.  Ha például valaki 20 euró napidíjat kap 6 euró lesz adómentes, 14  euró pedig adóköteles. (20*0,3= 6e).  Ha valaki 70 eurót kap egy napra, 15 euró lesz adómentes, a fennmaradó 55  euró pedig adóköteles. (A 30 %-os szabály alapján 21 euró lenne adómentes, de ez már meghaladja a jogszabályban meghatározott  15 euró adómentességi határt.)

Másik lehetőség, amely ugyan kevésbé elterjedt, hogy a magánszemély a napidíjból tételes költségelszámolással állapítja meg a jövedelmét. Ezt akkor érdemes választani, ha olyan értékben rendelkezik a nevére kiállított számlákkal, amelyek meghaladják a napidíj 30 %-át.

Ezzel kapcsolatban meg kell említeni, hogy az étkezés nem elismert költség, azt a magánszemély nem tudja a kapott napidíjjal szembe állítani.

A kiküldő vállalkozás nevére kiállított számlákon szereplő utazási és szállás költségek elismert költségek,azokat a társaság elszámolhatja,  azok nem számítanak a magánszemély jövedelmének. 

Amennyiben a kiutazás saját személygépkocsival, kiküldetési rendelvény alapján történik és a költségtérítés nem haladja meg a jogszabályban meghatározott mértéket, az szintén nem tekinthető a magánszemély adóköteles jövedelmének. 

A hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezések, amennyiben azokat a kiküldő vállalkozás számla ellenében a magánszemélynek megtéríti, egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, amely után a kiküldő cégnek a  számla szerinti érték 1,19-szerese után 16 % szja-t és 27% eho-t kell fizetni. 

A juttatások forintra történő átszámításához a jövedelemszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB devizaárfolyamot kell alapul venni. 

Bevallási nyilatkozat

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó