Az étkezőhelyi vendéglátás áfa kulcsa január 1-jétől 18%-ról 5%-ra csökkent. A tavalyi 18% bevezetése elég sok fejtörést okozott az érintetteknek, a szabályokról ebben a bejegyzésben olvashatsz részletesen, példákat pedig itt találsz.
A szabályozás lényegét tekintve nem változott, ami tavaly az új előírások szerint 18%-os áfakulccsal adózott, az idén 5 %-kal fog.
2018. január 1-jétől ugyanakkor bevezetésre került az ún. turizmusfejlesztési hozzájárulás, amit éppen azon értékesítések után kell megfizetniük a vendéglátósoknak, amire 5 % áfát számítanak fel.
A turizmusfejlesztési hozzájárulás alapja az étkezőhelyi vendéglátás során felszolgált étel és a helyben készített, nem alkoholtartalmú ital értékesítéséből származó nettó árbevétel.
A hozzájárulás mértéke pedig 4%.
Bevallani, megfizetni az áfával együtt kell, a havi bevallóknak havonta, a negyedéveseknek negyedévente…
Az áfabevallás benyújtására nem kötelezett vállalkozásoknak az adóévet követő év február 25-éig kell bevallaniuk és megfizetniük.
A költségvetésbe befolyt összeget, mint azt az új adónem neve is sugallja a turizmus fejlesztésére fogják fordítani.