Kevesebb áfa terhe mellett étkeztethetünk

Ez írás több mint egy éve született (2018. január 05.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Az étkezőhelyi vendéglátás áfa kulcsa január 1-jétől 18%-ról 5%-ra csökkent. A tavalyi 18% bevezetése elég sok fejtörést okozott az érintetteknek, a szabályokról ebben a bejegyzésben olvashatsz részletesen, példákat pedig itt találsz.

A szabályozás lényegét tekintve nem változott, ami tavaly az új előírások szerint 18%-os áfakulccsal adózott, az idén 5 %-kal fog.

2018. január 1-jétől ugyanakkor bevezetésre került az ún. turizmusfejlesztési hozzájárulás, amit éppen azon értékesítések után kell megfizetniük a vendéglátósoknak, amire 5 % áfát számítanak fel.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás alapja az étkezőhelyi vendéglátás során felszolgált étel és a helyben készített, nem alkoholtartalmú ital értékesítéséből származó nettó árbevétel.

A hozzájárulás mértéke pedig 4%.

Bevallani, megfizetni az áfával együtt kell, a havi bevallóknak havonta, a negyedéveseknek negyedévente…

Az áfabevallás benyújtására nem kötelezett vállalkozásoknak az adóévet követő év február 25-éig kell bevallaniuk és megfizetniük.

A költségvetésbe befolyt összeget, mint azt az új adónem neve is sugallja a turizmus fejlesztésére fogják fordítani.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó