Jön a Karácsony: hogy adózzak a „repi” után?

Ez írás több mint egy éve született (2016. október 24.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Karácsony közeledtével megnő a  karácsonyi vacsorák, év végi rendezvények száma. Felmerül a kérdés: mikor minősül reprezentációnak a vendéglátás, és mikor nem?

Rendezvények esetén kiemelten kell figyelni arra, hogy az valamilyen üzleti, hivatali, diplomáciai, szakmai vagy hitéleti célból valósuljon meg és ehhez kapcsolódjon a vendéglátás. Ha ugyanis elsődleges a vendéglátás vagy a szabadidős tevékenység, akkor már nem beszélünk reprezentációról.

Az szja tv megfogalmazásában „reprezentáció  a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram)”.

A fogalmi meghatározás második felében az állami és egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás szerepel.  Magyarországon csak augusztus 20-a állami ünnep. Az egyházi ünnepek alkalmából szervezett  ünnepségek, céges vacsorák (leginkább karácsony előtt) önmagukban megfelelnek a reprezentáció feltételeinek, a szakmai, üzleti indokokra nem kell hivatkozni.

A reprezentáció esetén a  bruttó összeg (áfa nem vonható le!!!) 1,19-szerese után 15 % szja-t és 27% eho-t kell fizetni.

Egyszerű belátni, hogy a vacsora az üzleti partnerrel, az ügyfelek részére felszolgált kávé és ásványvíz,  a sajtótájékoztatón körbekínált pogácsa reprezentációs költségnek minősül.

Nehezebb a költségek besorolása azokban az esetekben, amikor valamilyen nagyobb rendezvény lebonyolítására vállalkozik  a cég.

Példa

Egy bútorgyártással foglalkozó vállalkozás meghívja egy két napos szakmai rendezvényre jelenlegi és potenciális vevőinek képviselőit. Kibéreli egy szálloda különtermét, ahol két napon át a cég vezetői és meghívott szakértők  előadásokat tartanak a  vállalkozás tevékenységéről, a cég munkatársainak segítségével a meghívottak megismerhetik a legújabb termékeket, kipróbálhatják azokat.  A helyszín kapcsán felmerül még a technikai berendezés és a dekoráció költsége. A nap folyamán hoszteszek kávét, ásványvizet, némi harapnivalót szolgálnak fel, este vacsorával zárul a nap. Mind a vendégeknek, mind a cég alkalmazottainak kifizetik a szállását, az alkalmazottaknak az útiköltséget is.

Mivel a reprezentáció adóterhe elég magas (csaknem 50 % adót kell utána fizetni) fontos, hogy jól különítsük el, hogy mi az ami a fenti példában reprezentációs költségnek minősül és mi az ami nem.

Nem minősül reprezentációnak, hanem igénybe vett szolgáltatás a különterem bérleti díja, a berendezés, a dekoráció költsége, az alkalmazottak és a vendégelőadók (tehát akik a rendezvényen munkát végeznek)  szállás- és útiköltsége. Ezek tehát a vállalkozás érdekében felmerült, szabadon elszámolható költségek, adót fizetni nem kell utánuk.  Reprezentáció a felszolgált étel és ital, a vacsora, a hoszteszek díja és a vendégek szállásköltsége.

Abban az esetben, ha rendezvény célja a szórakoztatás, a szabadidő kellemes eltöltése, nem beszélünk reprezentációról. Például családi nap az alkalmazottaknak, színházi előadás az üzleti partnereknek.  Mindezek egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, amelyek után ugyanolyan módon és mértékben kell adózni, mint a reprezentáció után.  (1,19-szerese után 15 % szja és 27 % eho)

Itt azonban a rendezvénnyel kapcsolatban felmerült valamennyi költség egyes meghatározott juttatásnak minősül, nincs lehetőség azokat „szétboncolgatni.”  Tehát például a családi nap esetében, nemcsak az étel, az ital, a szabadidő program ára adózik, hanem a helyszín bérleti díja is és minden egyéb felmerült költség.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó