Ingóságok értékesítése kapcsán felmerülő adózási kérdések

Ez írás több mint egy éve született (2015. november 16.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Mindenekelőtt fontos leszögezni azt, hogy az alábbiakban részletezett szabályok azokra az esetekre vonatkoznak, amikor a magánszemély az ingó értékesítésével nem egyéni vállalkozóként foglalkozik.

Az ingóságok értékesítése kapcsán először azt kell eldönteni, hogy alkalomszerűen történik vagy rendszeresen, üzletszerűen.

Az első esetben nem szükséges az adóhivatalnál bejelentkezni, adószám nélkül is eljárhatunk. Ekkor arra van lehetőségünk, hogy olyan tárgyakat értékesítsünk, amelyeket mi magunk is használtunk, de már feleslegessé vált, esetleg ajándékba kaptunk, örököltünk de nekünk nincs rá szükségünk.

Ebben az esetben, ha az elért bevétel nem éri el a 600 ezer forintot, a bevallásban nem is kell feltüntetni. 

Amennyiben a bevétel meghaladja a 600 ezer forintot, akkor meg kell nézni, hogy mekkora jövedelmünk keletkezett az értékesítés kapcsán.

Ezt úgy tudjuk megállapítani, hogy a kapott bevételből levonjuk az eszköz megszerzésére fordított összeget, amennyiben persze erről „papírunk” is van. Tehát csak az igazolt költségek vonhatók le. Ha a beszerzési érték nem ismert, esetleg nem tudjuk igazolni, akkor a bevétel 25 %-át kell jövedelemnek tekinteni.

Amennyiben a kiszámított jövedelem kevesebb, mint 200 ezer forint, akkor szintén nem kell a bevallásban szerepeltetni. Ha meghaladja a fenti értéket, akkor már be kell vallani, de csak a 200 ezer forint feletti rész után kell adót fizetni.  Az adó mértéke 16 %.

Máshogy kell eljárni abban az esetben, ha ingóságok értékesítésével rendszeresen, üzletszerűen foglalkozunk, ha elsődleges célunk jövedelem elérése.  Ekkor nem a saját használati tárgyainkat értékesítjük, hanem sokszor mástól szerezzük be azokat kifejezetten továbbértékesítési céllal. A saját magunk által készített termékek értékesítése során szintén az alábbiak szerint kell adózni. 

Ebben az esetben kötelező az adóhivatalhoz bejelentkezni és ott adószámot kérni. El kell dönteni azt is, hogy  az áfát az általános szabályok szerint fizetjük, esetleg a használtcikk forgalmazókra előírt szabályozásnál maradunk vagy alanyi adómentességet választunk.

A megszerzett jövedelmet az önálló tevékenységből származó jövedelem szabályai szerint kell elszámolni. Ez azt jelenti, hogy a kapott bevételből le kell vonni az igazolt költségeket és ezt a különbséget kell jövedelemnek tekinteni. Levonható ilyenkor az eszköz vételárán túl, például annak szállításával, reklámozásával, felújításával kapcsolatos költségek is.

Amennyiben az év során az elért bevétel nem éri el a 600 ezer forintot, szintén nem kell bevallani. Viszont, ha eléri, akkor a megállapított jövedelem már az első forinttól kezdve adóköteles. 

Lényeges eltérés még az előzőekhez képest, a 16 %-os személyi jövedelemadón kívül 27 %-os egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni. Annyi könnyebbség van ebben az esetben, hogy az adók alapja, a megállapított jövedelem 78%-a. (Ez azért van, mert a magánszemély az eho-t nem vonhatja le költségként akkor, amikor az ügyletből származó jövedelmét megállapítja.) 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó