Így segíthetsz sportegyesületeknek – közvetlen támogatás

Ez írás több mint egy éve született (2017. december 06.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Bár hamarosan itt az év vége, még van néhány napod arra, hogy támogasd valamelyik számodra szimpatikus sportegyesületet. Támogatást nyújtani természetesen december 31-ét követően is van lehetőséged, azonban ahhoz, hogy az adókedvezményt a 2017. évi társasági adóbevallásban érvényesíteni tudd, még idén el kell utalni az oda szánt összeget. Bár maga a tényleges adóelőny nem túl számottevő és a folyamat is bonyolult kissé, gondolj arra, hogy ez milyen jól jön a különböző sportegyesületeknek és próbálj elvonatkoztatni az országszerte gombamód szaporodó stadionoktól.

Ily módon az ún. látvány-csapatsportokat lehet támogatni.

Ide tartozik:

  1. labdarúgás,
  2. kézilabda,
  3. kosárlabda,
  4. vízilabda,
  5. jégkorong,
  6. röplabda.

A konkrét szabályokat a Társasági adóról és osztalékadóról szóló törvényben (22/C.§ és 24/A-B. §) és a 107/2011. évi kormányrendeletben találod meg.

Itt részletesen fel van sorolva, hogy mely szervezetek részére, milyen jogcímen nyújtható támogatás.

A támogatás nyújtása két módon valósulhat meg:

  1. közvetlen támogatás,
  2. adó-felajánlás formájában.


E kettő közül választanod kell, egy adóévben csak egyfajta módon adhatsz támogatást.

Ebben a bejegyzésben a közvetlen támogatás lépéseit vesszük sorba.

Az eljárás lényege röviden az, hogy a Te céged, mint Adózó alap- és kiegészítő sportfejlesztési támogatást nyújt egy sportszervezet részére, majd ez után adókedvezményt érvényesít. Ha az átutalás 2017-ben megtörténik, akkor a 2017. évi adóból és azt követően még nyolc évig – döntése szerinti megosztásban – felhasználhatja ezt a kedvezményt. (Utoljára 2025-ben.)

Maga a támogatás egyébként nemcsak pénz átadásával valósulhat meg (bár kétségtelenül ez a leggyakoribb forma) de történhet például eszköz átadásával vagy szolgáltatásnyújtással is.

Lássuk a konkrét lépéseket:

1. El kell készíteni az ún. támogatói szándéknyilatkozatot

Ebben vállalod, hogy a támogatási összeget a sportszervezet rendelkezésére bocsátod.

2. Adóigazolás beszerzése

A támogatás után kizárólag akkor tudsz adókedvezményt érvényesíteni, ha nincs adótartozásod.
Ezt kétfajta módon tudod igazolni:
– ha szerepelsz a köztartozásmentes adózói adatbázisban,
– ha kérsz a NAV-tól egy adóigazolást.  (az adóigazolás 30 napnál régebbi nem lehet)

3. Támogatási szerződés megkötése

Mivel két típusú támogatást kell utalnod, meg kell kötni mind az alap-, mind a kiegészítő sportfejlesztési támogatásról szóló szerződéseket.

4. Támogatási igazolás kiállítás

Ezt a nagyon fontos dokumentumot az országos sportági szakszövetség vagy a sportpolitikáért felelős miniszter állítja ki, mégpedig a támogatott sportszervezet kérelmére. Erre azért van szükség, mert csak az a sportszervezet gyűjthet „TAO támogatást” amelyik adott időszakra jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkezik. Az igazolás adott támogatási időszakhoz kapcsolódik, jelenleg a 2017/2018-as támogatási időszak van folyamatban, a kapott támogatási igazolás 2017. július 1. és 2018. június 30. között érvényes.

Ezt a támogatási igazolást kapod meg Te, mint támogató.  

Nagyon fontos, hogy az utalást csak akkor indítsd, amikor ez az igazolás már a birtokodban van. Ez azért is lényeges, mert rajta szerepelnek azok a bankszámlaszámok, ahova fizetned kell.

5. Ezt követően kell magát az utalásokat lebonyolítanod:

Az alaptámogatást  három helyre kell utalni:
– az összeg 99 %-át a támogatott szervezetnek,
– a fennmaradó 1 % 1/3-át az Emberi Erőforrások Minisztériumába,
– a fennmaradó 1 % 2/3-át pedig az adott sportág országos szakszövetsége részére.

Ezen kívül az adókedvezmény maximális teljesítéséhez még az adóévben el kell utalnod az ún. kiegészítő támogatást is. Ennek összege (2017-ben) az alaptámogatás 9%-nak a 75 %-a.  Ez a kiegészítő támogatás már történhet ún. szponzori szerződés alapján is, amikor is van a támogatott fél részéről ellenszolgáltatás. (Az alaptámogatás esetén ellenszolgáltatás szóba sem jöhet.)

Amennyiben szponzori szerződést kötsz, akkor nem szabad elfelejtkezni az áfáról sem.  Ekkor az átutalt összeget bruttó (áfát tartalmazó) összegnek kell tekinteni, amelyről a támogatott szervezetnek számlát kell kiállítania, megnevezni benne azt a szolgáltatást, amit ő a támogatásért cserébe nyújt Neked.

Különbség még a két támogatás között, hogy az alaptámogatás ún. elismert költség, míg a kiegészítő támogatás nem az. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a társasági adó számításakor a kiegészítő támogatás összegével meg kell növelni az adó alapját.)

Ha az alaptámogatást

  • országos sportági szakszövetség,
  • amatőr vagy hivatásos sportszervezet,
  • sportiskola,
  • közhasznú alapítvány kapja


az alábbiak közül Te döntöd el, hogy kinek utalod a kiegészítő támogatást:

  • országos sportági szakszövetség,
  • alaptámogatásban részesülő,
  • egyéb amatőr vagy hivatásos sportszervezet, sportiskola, alapítvány (kizárólag az alaptámogatásban részesített látványcsapat sportág területén)


(Ha az alaptámogatást a Magyar Olimpiai Bizottság kapta, akkor a kiegészítő támogatást is csak a MOB kaphatja.)

6. Bejelentés a NAV felé

Az adókedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy a támogatás és a kiegészítő sportfejlesztési támogatás nyújtását  bejelentsd a NAV felé. Ezt az ún. SPORTBEJ  elnevezésű nyomtatványon lehet megtenni, melyre 30 nap áll rendelkezésedre.

7. Az adókedvezmény érvényesítése

Ha mindent szabályosan, az előírásoknak megfelelően csináltál, akkor nincs más hátra, mint érvényesíteni a jól megérdemelt adókedvezményedet.
Ezt azonban nem teheted korlátlanul, maximum a számított társasági adó 70 %-ig veheted figyelembe.  Ha maradt még támogatás, azt a következő években le tudod vonni az adódból.

Nagyon fontos! Ha azt fontolgatod, hogy kilépsz a Tao hatálya alól és belépsz a katába, kivába vagy az evába, nem fogod tudni a kedvezményedet a későbbiekben érvényesíteni, csak az idei adóbevallásodban (Ha úgy alakul, hogy kilenc éven belül visszatérsz a Tao alá, akkor még van esélyed.) Ezért ebben az esetben célszerű a támogatás összegét úgy meghatározni, hogy a 2017-es bevallásban az adókedvezmény teljes összegét igénybe tudd venni.

Mit is jelent ez az adókedvezmény számokban?

Az alábbi táblázatban összehasonlítom, hogy mekkora „kiadással” kell számolnia egy képzeletbeli vállalkozásnak, ha nem nyújt látványcsapatsport-támogatást és ha úgy dönt, hogy felajánlja társasági adója meghatározott részét egy sporszervezetnek.

  1. sz. váll.2. sz. váll.Megjegyzés
Adózás előtti eredmény 10 000 000,0010 000 000,00 
Társasági adó9%900 000,00  
     
Alaptámogatás  500 000,00 
Kiegészítő támogatás  33 750,00(500 000*9%*75%)
     
Adóalap  9 500 000,00Csak az alaptámogatást lehet figyelembe venni, a kiegészítő támogatás nem elismert költség.
     
Társasági adó 1.9% 855 000,00 
     
Adókedvezmény korlát70% 598 500,00 
     
Adókedvezmény  500 000,00 
     
Társasági adó 2.  355 000,00 
     
     
Összes kifizetés 900 000,00888 750,00Társasági adó, támogatások

Látható, hogy 500 000 Ft-os támogatás esetén mindössze 11 250 Ft eltérés van a teljesített kifizetések között. Ez nem egy óriási összeg, de maga a támogatás egy kisebb egyesületnek, sportszervezetnek nagyon jól jöhet.

Még egy előny! Ne felejtsd el, hogy a 2017. évi adód alapján havi vagy negyedéves rendszerességgel adóelőleget kell majd fizetni.
Negyedéves adófizetést feltételezve az 1. számú vállalkozás 225 000 Ft társasági adóelőleget fog fizetni négy negyedéven át (900 000/4), míg a 2. számú vállalkozás csak 88 750 Ft-ot. (355 000/4)

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó