Havi, negyedéves, vagy éves áfa bevalló leszel?

Ez írás több mint egy éve született (2018. január 24.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Minden év elején célszerű egy kis figyelmet szentelni az áfagyakoriságnak, mert előfordulhat, hogy vállalkozásodnak nem olyan gyakorisággal kell áfabevallást benyújtania az új évben, mint az azt közvetlenül megelőző hónapokban.

Az áfabevallás gyakorisága ugyanis a tárgyévet megelőző második adóév számaitól függ. 2018-ban a 2016. évben elszámolt áfa összegét kell figyelembe venni.

  • 2018-ban havi áfabevalló leszel, ha 2016-ban több mint 1 millió forint áfát fizettél be.
  • 2018-ban negyedéves áfabevalló leszel, ha 2016-ban az elszámolandó adó összege (a fizetendő és a levonható adó különbözete) előjeltől függetlenül több volt, mint 250 ezer forint.
  • 2018-ban éves áfabevalló leszel, ha 2016-ban az elszámolandó adó összege nem volt több, mint 250 ezer forint. Ha van közösségi adószámod, akkor nem lehetsz éves áfabevalló.

Amikor az év eleji gyakoriságot állapítjuk meg, az önellenőrzéseket is figyelembe kell venni.
Ha az eljárás túl bonyolultnak tűnik, ne aggódj, mert a NAV minden vállalkozásnak megállapítja az áfagyakoriságát.

Elegendő letölteni a céged törzsadatait és ott megtalálod az ún. áfabevallói jogcímkódot. Fontos, hogy figyelj az évszámra is! (magyarorszag.hu > ebev szolgáltatások > törzsadat)

Az áfagyakorisággal kapcsolatos feladatok azonban ezzel még nem érnek véget. Ha ugyanis a fenti  határérték valamelyikét átléped, akkor év közben is megváltozhat a gyakoriság.
Tegyük fel, hogy egy negyedéves áfabevalló cég esetében az elszámolandó adó összege az alábbiak szerint alakult:
1. negyedév: 350 ezer forint fizetendő áfa
2. negyedév: 750 ezer forint fizetendő áfa

Mint látható az év során fizetendő adója meghaladta az 1 millió forintot, így júliustól már havonta kell áfabevallást benyújtania, legközelebb augusztus 20-áig. (Illetve az ahhoz legközelebb eső munkanapig.)
Emiatt muszáj foglalkozni az éves áfásokkal is (különösen, ha fellendült a forgalmuk), mert könnyen lehet, hogy már február 25. (az éves áfa bevallásának határideje) előtt kell áfabevallást küldeni.  

Az éves áfabevallónak negyedéves bevallásra kell  áttérnie, ha elszámolandó adója (előjeltől függetlenül) eléri a 250 ezer forintot. Ebben az esetben az első bevallást a január 1. és a negyedév utolsó napja közötti időszakról kell beküldeni.
Ugyancsak át kell térned évesről negyedéves bevallásra, ha a vállalkozásod részére közösségi adószámot állapít meg a nav.

Az éves áfabevallónak havi áfabevallásra kell áttérnie, ha az adóévben eléri az 1 millió Ft fizetendő adót.

Vannak olyan esetek, amikor alanyi adómentes vállalkozásoknak is adóbevallást kell benyújtaniuk. Ebben az esetben havi gyakorisággal kell ezt megtenniük. Ha pl. májusban eladják valamely tárgyi eszközüket, akkor június 20-a lesz nekik a határidő.

Érdekes módon az évközben nem kell figyelembe venni az önellenőrzéseket, amikor a bevallott összegek alapján szeretnénk megállapítani, hogy változott-e a cég áfabevallási gyakorisága.

Mi a teendő, ha nem felel meg az előírások szerint megállapított áfagyakoriság?
Az éves bevalló kérheti, hogy negyedéves gyakorisággal adjon be áfabevallást, a negyedéves bevalló pedig havi bevallás engedélyezése iránti kérelmet nyújthat be.

Különösen akkor indokolt ezeket a kérelmeket előterjesztened, ha általában ún. „visszaigénylő pozícióban” vagy. Ha például többnyire EU-s országba értékesítesz (miközben az anyagot, vagy az árut itthon veszed meg) vagy ha az értékesítésedre felszámítandó áfakulcs kisebb, mint a beszerzéseid után fizetendő. (pl. éttermek, lakásépítések esetében).

Az áfagyakoriság kérdésével összefüggésben érdemes beszélni arról is, hogy az egyes gyakoriságokhoz tartozóan mekkora az a visszaigényelhető áfa összeg, amely fölött már rendelkezhetsz.  A rendelkezés azt jelenti, hogy kiutaltathatod a cég számlájára vagy egy másik adónemre történő átvezetéssel rendezheted vele további adófizetési kötelezettségedet.

Éves adózók 50 ezer forint elérése esetén rendelkezhetnek az áfa összegéről, negyedéves adózók 250 ezer forintnál, havi bevallóknak pedig 1 millió forintot kell ehhez összegyűjteniük.
Egy esetleges gyakorítás iránti kérelem esetén ezt is mérlegeld.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó