Ha a vállalkozó gyeden van

Ez írás több mint egy éve született (2016. január 29.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról, hogy milyen járulékfizetési kötelezettsége van annak a vállalkozónak, aki gyesen  van. (Gyermekgondozást segítő ellátás)

Most a gyeden lévők fizetési kötelezettségeiről lesz szó.

Gyed a baba 169 napos korától 2 éves koráig jár, de mivel ez biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás, nem jár alanyi jogon.

Gyed folyósítása esetén a gyermek fél éves kora után lehet újra keresőtevékenységet folytatni, egészen pontosan a 169. naptól. 

Azon vállalkozóknak, akik gyedben részesülnek nem kell járulékminimumot fizetniük. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kell nekik adót illetve járulékot fizetniük, ha ténylegesen pénzt vesznek ki a vállalkozásukból. Ha úgy döntenek, hogy egy ideig nem vesznek fel fizetést, hanem bevételüket visszaforgatják a vállalkozásba, akkor nem kell adót fizetniük.

Például, ha úgy dönt, hogy kivesz a vállalkozásból 100 000 Ft-ot, akkor ez után be kell fizetnie 15 % személyi jövedelemadót (15 000 Ft), 10 % nyugdíjjárulékot (10 000 Ft), 8,5 % egészségbiztosítási- és munkarőpiaci járulékot ( 8 500 Ft), 27 % szociális hozzájárulási adót (27 000 ft) és 1,5 % szakképzési hozzájárulást (1 500 Ft). 

Ez összesen 62 000 Ft közterhet jelent, ami szintén nem kevés. A vállalkozónak itt is érdemes átgondolni, hogy esetleg megteremti a feltételét annak, hogy tevékenységét munkaviszony keretében lássa el.  Akkor ugyanis a szociális hozzájárulási adóból és a szakképzési hozzájárulásból is adókedvezményt tud igénybe venni. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó