Gépkocsi-vezetők napidíja

Ez írás több mint egy éve született (2016. február 02.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A napidíj másik típusa az, amely kizárólag a nemzetközi fuvarozásban és személyszállításban érintett gépkocsivezetők és kocsikísérők számára adható.

Ennek adómentesen adható összege december 31-éig 40 euró volt, 2016. január 1-je óta pedig 60 euró. Ez nem azt jelenti, hogy a nemzetközi fuvarozással foglalkozó vállalkozásoknak ennyit kell adniuk munkavállalóiknak, hanem hogy adó fizetése nélkül ennyit tudnak adni.  Adható ennél több is- az adó megfizetése mellett – és természetesen kevesebb is. 

Fontos tudni, hogy a gépkocsivezetőnek a kinti tartózkodása során minden olyan költséget ebből kell fedeznie, ami nem a gépjármű üzemeltetéséhez kapcsolódik. Ebből a napidíjból kell tehát megoldania az étkezését, szállását és minden egyéb felmerülő személyes kiadását. A kiküldő nevére kiállított számlát csak üzemanyagról, útdíjról és egyéb, a járműhöz  kapcsolódó költségről hozhat. 

A külföldi napidíjról ebben a bejegyzésben is olvashat.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó