Értékcsökkenés elszámolása ingatlan bérbeadása esetén

Ez írás több mint egy éve született (2015. január 23.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A bérbeadást végző magánszemély a bevétellel szemben elszámolhatja az ingatlan értékcsökkenését és felújítási költségét. Az ingatlan jellegétől függően évi 2-6 % értékcsökkenés számolható el.

A beton, vasbeton, égetett tégla, kő építmények hosszú élettartamúnak számítanak, ezekre évi 2 % értékcsökkenés számolható el. 

Maga az értékcsökkenés elszámolása időarányosan illetve területarányosan történhet. Ez azt jelenti, hogy ha az ingatlan nincs egész évben kiadva, akkor arányosítani kell. Ugyancsak arányos értékcsökkenés számolható el, ha az ingatlannak csak egy bizonyos hányadát adjuk bérbe. 

Értékcsökkenés 3 évnél régebben beszerzett ingatlanokra is elszámolható. 

Az értékcsökkenés kiszámításának alapja az ingatlan szerzési értéke.

Szerzési érték például

1. az adásvételi szerződésben szereplő vételár, 

2. építés esetén a bérbeadó vagy házastársa nevére szóló számlák, 

3. ajándékozás, öröklés esetén az illetékkiszabás alapját képező érték illetve a hagyatéki eljárás során megállapított érték. 

A felújítás „értékcsökkentése” akkor is megvalósulhat, ha egyébként magára az ingatlanra nem alkalmazzuk az amortizáció elszámolását.  Amennyiben az ingatlanunknak csak egy részét adjuk bérbe, de a felújítás a hasznosított területre vonatkozik, úgy az teljes egészében elszámolható. 

Lényeges még:

1. Az értékcsökkenés elszámolhatóságának feltétele a tárgyi eszköz nyilvántartás vezetése.

2. A telek után nem lehet értékcsökkenést elszámolni, így amennyiben az ingatlanhoz telek is tartozik, annak értékét el kell különíteni. 

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó