Előleg áfája: ha az ellenérték nem pénz formájában érkezik!

Ez írás több mint egy éve született (2016. március 10.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Köztudott, hogy az előleg átvételének napján számlát kell kiállítanunk és a kapott előleg áfa-tartalmával, mint fizetendő adóval kell számolnunk.  Ezzel a legtöbb vállalkozó tisztában van, különösen azok, akik tevékenységükből  adódóan gyakran kérnek megrendelőiktől előleget.

Korábban nem is volt ezzel semmi probléma, 2015. január 1-jével viszont ezzel kapcsolatban bekerült az áfa törvénybe egy kis csavar. Ettől az időponttól kezdődően ugyanis nemcsak a pénzt, hanem bármely formában juttatott vagyoni előnyt előlegnek kell tekinteni és e vagyoni előny megszerzésekor az áfát meg kell fizetni.

Az előleg az esetek többségében vagy készpénzben kerül átadásra vagy a cég bankszámlájára utalják. Előfordulhat azonban, hogy például két vállalkozás abban állapodik meg, hogy egymásnak szolgáltatnak és az ellenértéket kompenzálják egymással. A két teljesítés ritkán esik egy időpontra, ezért amelyik előbb szolgáltat, az vagyoni előnyhöz juttatja a másik felet. 

A szolgáltatást nyújtó fél kiállítja számláját az általa teljesített ügyletről. (Mert ugye számlát akkor is kell kiállítani, ha már előre tudjuk, hogy pénzmozgás nem fog történni!!!)  Ekkor az a vállalkozás, amelyik még nem teljesített, átveszi a számlát, elszámolja a költséget, ha jogosult rá, levonja az áfát. Ugyanebben az időpontban, ugyanolyan összegben kiállít egy előlegszámlát, melynek áfatartalmát,  mint fizetendő adót állapítja meg.  Majd, ha ő is teljesített, végszámlát állít ki.

Látható, hogy a folyamat nem kevés adminisztrációval jár. Mindez elkerülhető, ha a felek olyan szerződéseket kötnek,  amelyekben kompenzációról nem állapodnak meg. Egyszerűen megkötik a szerződést, elvégzik a munkát, számláznak majd a pénzügyi teljesítéskor az amelyik kevesebb összegről állított ki számlát, a különbözetet rendezi. 

További hasznos adótanácsokért keressen fel bennünket!

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó