Éles az szjaPortál: érdemes mégis továbbra is magunknak elkészíteni a bevallást

Ez írás több mint egy éve született (2017. március 17.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Ígéretéhez híven március 15-én beélesítette az adhatóság az eSzja Portált, mely az ügyfélkapuval rendelkező adózók számára elérhető a magyarorszag.hu oldalon.

Én magam már nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud rólam a Hivatal, ezért rögtön 15-én este meg is néztem. Kíváncsiskodásom hamar bosszankodásba ment át, amikor azt láttam, hogy az adóhatóság  212 850 Ft adóbefizetést vár tőlem. Mivel közösen érvényesítjük a családi kedvezményt, rögtön arra gondoltam, hogy helytelenül nyilatkoztunk és kevesebb adó lett levonva, mint kellett volna. De nem  ez történt. A nyilatkozatok helyesen voltak kitöltve (3 gyermek esetén, az adókedvezményt közösen érvényesítve, ez nem is olyan egyszerű), az adóhatóság  februártól decemberig egyszerűen figyelmen kívül hagyta a gyermekeimet. Pedig ott sorakoztak szépen hónapról hónapra a 1608-as bevallásokban. Ezek után nagyon ügyeltem, hogy véletlenül se kattintsak az Elfogadás gombra. Én magam nem bajlódtam a javítással (erre is lehetőség van a felületen) megcsináltam a saját bevallásomat (párhuzamosan a  férjemét is elkészítettem, hogy biztosan a maximális adókedvezményt tudjuk igénybe venni), és bízom abban, hogy a NAV megfelelőnek fogja találni az én bevallásomat és rákattint az Elfogadás gombra.

Ezek után mi mást tanácsolhatnék mindazoknak, akiknek 2016-ban szjaköteles jövedelme keletkezett, mint azt, hogy továbbra is maguk készítsék el az adóbevallásukat, ha munkáltatójuk nem vállalja azt, vagy az előírások alapján a magánszemélynek magának kell összeállítania. (Önadózás)

Nem biztos, hogy az adóhivatalnak mindazon információk rendelkezésére állnak, amelyből a helyes adóbevallás elkészíthető. Nem fog tudni arról, ha valaki kisbabát vár, de év közben nem érvényesíti a magzat után is igénybe vehető családi kedvezményt, mert egy ideig nem szeretné a munkáltatója tudomására hozni, hogy állapotos.
Nem fog tudni arról sem, ha valaki olyan betegségben szenved, amely őt személyi kedvezményre jogosítja és szintén nem szeretné, ha a munkahelyén tudnának róla.

Ha mégis az adóhivatal segítségét kívánják igénybe venni, mindenképpen nézzék meg a bevallás tervezetet, mielőtt azt elfogadják.  Az ügyfélkapus adózók ezt egyszerűen megtehetik. Akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, március 15-e után már csak a NAV Ügyfélszolgálatokon személyesen kérhetik a bevallási tervezetüket. Az Adóhatóság május 2-ig fogja kipostázni a dokumentumokat.

Aggódtak a civil szervezetek, hogy az új rendszerben még kevesebben fognak nyilatkozni az adójuk 1+1%-ának felajánlásáról. Az online felületen van rá lehetőség, tehát az adóbevallás elfogadása, módosítása mellett az 1%-os felajánlást is meg lehet tenni.

Akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, a kitöltött nyilatkozatot tegyék egy borítékba és postázzák el az illetékes igazgatósághoz.
A nav postacímeket itt lehet megtalálni:
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/Az_SZJA_bevallst_az_allando_lakcim_alapjan.html

Összefoglalva:

  1. Ha valaki semmit nem csinál, akkor az adóhivatal által összeállított bevallás lesz érvényes. Az adóbevallás május 22-én válik élessé.
    Ebben az esetben a hatóság április 30-ig értesítést küld mind a visszatérítendő, mind a befizetendő adó összegéről.
  2. Az online felületen lehetőség van az adóbevallás javítására, kiegészítésére vagy elfogadására. Az elmúlt évekhez hasonlóan az adózó maga is elkészítheti a bevallását. Amennyiben azt határidőben beküldi (május 22-ig), akkor az adózó által összeállított bevallás lesz érvényes.
  3. Ha a magánszemély a postai úton megkapott tervezetével nem ért egyet, azt vagy az ügyfélkapun tudja módosítani (amennyiben időközben regisztrál), vagy egy teljesen új bevallást kell beküldenie. Szintén a saját maga által beküldött lesz érvényes, ha azt határidőben feladja.
  4. Az adóbefizetés határideje idén május 22.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó