Csoportos tao alanyiság: előnyök és hátrányok

A legutóbbi bejegyzésben arról olvashattál, hogy melyek a csoportos tao alanyiság feltételei és milyen bejelentési kötelezettség kapcsolódik hozzá.

Nézzük meg most azt, hogy mit lehet nyerni ezzel a választással.

Az előnyöket két csoportra lehet osztani, beszélhetünk egyrészt adminisztrációs könnyítésekről, másrészt adómegtakarítási lehetőségekről.

Mindenképpen egyszerűsítés, hogy egy társasági adóbevallást kell összeállítani, valamint a csoporttagoknak az egymás közötti ügyletek vonatkozásában nem kell transzferár-nyilvántartást készíteniük.

Az elsővel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy bár csak egy bevallás készül, a csoport adókötelezettségének megállapításához, először az egyes tagok egyedi adóalapját kell meghatározni, majd ebből kell levezetni csoportot terhelő nyereségadót. Ezt kell azután „visszaosztani” az egyes tagokra.

A transzferár-korrekció azt jelenti, hogy amennyiben a kapcsolt vállalkozások egymás közötti ügyleteik során nem a piaci árakat alkalmazzák, az egyik félnél növelni kell, a másik félnél csökkenteni lehet az adóalapot. Ez alól jelent mentesülést a csoportos adóalanyiság, kivéve a csoporttagságot megelőző ügyleteket.

Az adómegtakarítással kapcsolatban először beszélnünk kell a veszteségleírásról. Itt külön kell választani a csoporttagság előtt keletkezett veszteséget a csoporttagság alatt keletkezett veszteségtől.

Előbbi csak az egyedi adóalap meghatározásakor írható le, utóbbi esetben viszont a csoport adólapja csökkenthető. További előny ezzel kapcsolatban, hogy már a tárgyévi veszteség is felhasználható az adóalap mérséklésére. Előállhat az a helyzet, hogy a csoport nagyobb összegű veszteséget tud így felhasználni, mintha a tagok egyedileg csökkentenék vele adóalapjukat.

Az adóalap helyes levezetése és az adó kiszámítása után jöhetnek az adókedvezmények. Ezek sajátossága, hogy nem lehet velük nullára redukálni az adó összegét, 70 ill. 80 %-os korlátok vannak beépítve a rendszerbe. A fejlesztési és az energiahatékonysági kedvezménynél a csoporttag egyedi számított adójának 70 ill. 80 %-a adja az érvényesítési korlátot. A többi adókedvezménynél viszont már az egyedi számított adók összességét kell alapul venni.

Elmondható, hogy a csoportos tao alanyisággal kapcsolatban hátrány egyedi szinten érheti az adózókat. Előfordulhat, hogy az együttes veszteségleírás illetve az adókedvezmények közös érvényesítése kapcsán az egyes vállalkozásokra végül több adó jut, mintha önállóan állapították volna meg az adójukat. Csoport szinten viszont inkább kedvező helyzet állhat elő.

Ha több vállalkozásban vagy érdekelt és teljesíteni tudod az itt leírt feltételeket, mindenképpen érdemes elgondolkoznod a csoportos tao alanyiság lehetőségén.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó