Bevallási nyilatkozat

Ez írás több mint egy éve született (2016. január 19.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

2016-tól lehetőségük van a magánszemélyeknek arra, hogy 2015. évi szja bevallási kötelezettségüknek bevallási nyilatkozat útján tegyenek eleget. Ebben az esetben az adóhatóság készíti el helyettük bevallásukat.

A bevallási nyilatkozathoz számos feltételnek kell megfelelni, de aki tud, annak érdemes élni a lehetőséggel. 

Bevallási nyilatkozatot az a magánszemély tehet, akinek kizárólag munkáltatótól származott jövedelme és megfelel az alábbi feltételeknek is:

1. az adóévben kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet,

2. tételes költségelszámolással költséget, költséghányadot nem számolt el, kivéve a 10 % költséghányadot,

3. adóalap-kedvezményt, adókedvezményt nem érvényesít,

4. az adójáról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot nem ad,

5. egyéb akadálya nincs az adóhatósági közreműködéssel történő adóbevallásnak.

A magánszemély a munkáltatójától nem szerezhet

• kamatjövedelmet,

• osztalékból származó jövedelmet,

• árfolyamnyereségből származó jövedelmet,

• vállalkozásból kivont jövedelmet,

• ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet, ha az az 1 millió forintot meghaladja,

• önkéntes kölcsönös biztosítópénztár  által a magánszemély javára jóváírt támogatói adományt.

Ebben az esetben nem minősül munkáltatónak az a társas vállalkozás, amellyel a magánszemély tagi jogviszonyban áll és ami alapján díj ellenében személyes közreműködésre köteles. Aki tehát saját vállalkozásában munkaviszony keretében tevékenykedik, nem nyújthat be bevallási nyilatkozatot. 

A nyilatkozatot 2016. január 31-ig kell megtenni a munkáltató felé a 15M30-as nyomtatványon  illetve akinek épp nincs munkáltatója az  adóhatóságnak nyilatkozik  a 15NY31-es nyomtatványon, elektronikus úton vagy papíralapon.  Több munkáltató esetén a magánszemély az általa választott munkáltatónál tesz nyilatkozatot.

A bevallási nyilatkozathoz csatolható az szja 1+1%  rendelkező nyilatkozat.

Aki nem rendelkezik munkáltatóval, az adóhivatalnak küldheti be rendelkező nyilatkozatát 2016. május 20-áig, mégpedig a bevallási nyilatkozattól elkülönítve, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban vagy elektronikus űrlapként, elektronikus úton. 

Aki rendelkezik munkáltatóval, az eldöntheti, hogy a fentiek szerint az  adóhivatalhoz küldi be a rendelkező nyilatkozatát vagy lezárt, adóazonosító jellel ellátott, a ragasztott felületnél aláírt borítékban adja azt át a munkáltatójának, amely majd továbbítja az adóhatóságnak.

Családi adókedvezmény 2016.

Külföldi napidíj

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó