Az egészségbiztosítások személyi jövedelemadó vonzata

Ez írás több mint egy éve született (2015. október 14.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A magyar egészségügy tarthatatlan helyzete miatt egyre több magán egészségügyi intézmény működik az országban. 

Ezek az intézmények biztosító intézetekkel állnak kapcsolatban és szolgáltatásaikat egy biztosítási konstrukció keretében nyújtják. 

Ezt azt jelenti, hogy a magánszemély biztosítási díj fizetésének ellenében számíthat arra, hogy váratlan baleset, megbetegedés esetén, azonnal, várakozási idő nélkül kap magas szintű orvos ellátást. 

A biztosítási díjat fizetheti a munkáltató, a kifizető is. 2012 január  1-je óta ez a juttatás adómentesen adható,amennyiben megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek. A biztosítási díj maximális összege havonta a minimálbér 30 %-a lehet, azaz 2015-ben 31 500 Ft. (Ha ennél magasabb a díj, a felettes rész után 51,17 % adót kell fizetni.)

Fontos, hogy  a megkötött biztosítás kockázati biztosításnak minősüljön.  Ezt azt jelenti, hogy a biztosító kizárólag a nem kívánt esemény (betegség)  váratlan  bekövetkeztekor fizet. (Vagyis  kifizeti az ellátás árát a vele szerződő   egészségügyi intézménynek. )Tehát nincs benne olyan kitétel, hogy  pl. meghatározott életkor elérésekor teljesít  és főleg nem minősül megtakarítási, befektetési jellegű biztosításnak. 

Lényeges még ezen biztosítási szerződések kapcsán, hogy ha tartalmaznak is előírt éves szűrővizsgálatokat, azoknak az legyen a célja, hogy egy esetleges betegséget még időben észleljenek, ezzel csökkentve a gyógyítás költségeit. Amennyiben a szerződés inkább éves rendszeres  (menedzser) szűrések elvégzését  tartalmazza és kevésbé koncentrál a váratlanul (!!!)  bekövetkező  betegségekre, akkor az már nem felel meg  az adómentesség feltételeinek. 

Fejlesztési tartalék

Vállalkozó nyugdíjasok

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó