Ajándék adózása

Ez írás több mint egy éve született (2016. október 27.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A karácsony közeledtével nem csak a céges rendezvények, de az ajándékozás, a céges ajándékok időszaka is megkezdődik Nézzük meg, egy vállalkozás életében mit is nevezünk pontosan ajándékozásnak, és essék szó annak adóvonzatáról is.

Adóköteles ajándékozás

Év végén a legtöbb vállalkozás valamilyen ajándékkal kedveskedik üzleti partnereinek melynek célja a hosszú távú, sikeres együttműködés fenntartása. A törvény megfogalmazásában az üzleti ajándék így hangzik: „a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (…) „

Az effajta ajándékozás egyes meghatározott juttatásnak minősül, melyet az szja  tv. 70. § (2) bekezdésében találunk. Sajnos, rendkívül sok adót kell utána fizetni, az adóteher a juttatás 1,19-szerese után 15 % személyi jövedelemadó és 27 % egészségügyi hozzájárulás, tehát csaknem 50 %. Maga az ajándék bármi lehet, bármilyen értékben. Lehet akár ajándéktárgy, akár egy szolgáltatás vagy valamilyen utalvány, lényeg, hogy az ajándékozásnak valamilyen szakmai, üzleti, hivatali oka legyen. Kiemelném még, hogy üzleti ajándékot az alkalmazottak nem kaphatnak. Az utalvány pedig csak akkor felel meg a fenti feltételeknek, ha megállapítható, hogy mely termékre, szolgáltatásra váltható be és nincs lehetőség a visszaváltásra.


Munkavállalók megajándékozásának eszköze az ún. csekély értékű ajándék.  Ez évente 3 alkalommal adható, egyes alkalmakkor maximum a minimálbér 10%-át (2016-ban 11 100 Ft) meg nem haladó értékben. A 3*11 100 Ft tehát nem vonható össze.  Ha egy évben egyszer adunk ilyen típusú ajándékot, annak összege maximum 11 100 Ft lehet. Ily módon, nemcsak alkalmazottainkat tudjuk megajándékozni, hanem azok közeli hozzátartozóját, elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozóját, de ide tartoznak a nyugdíjas munkavállalók és a szakképző iskolai tanulók is.

Az adóteher megegyezik a fent leírtakkal, 15 % szja és 27 % eho a juttatott érték 1,19-szerese után. Bár az adóteher igen nagy, ne feledjük, hogy még mindig kedvezőbb, mint a bér adózása.

Ajándékozzon adómentesen

Az ügyes vállalkozók mindig keresik annak a lehetőségét, hogyan lehetne ezt olcsóbban megúszni. Szerencsére vannak az adórendszerben adómentes juttatások is, amelyek a fenti céloknak kiválóan megfelelnek.

Ilyen például a kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy vagy bérlet, amely utalvány formájában is adható! Óriási előnye, hogy évi 50 ezer forintig adómentes és kifizető-magánszemély kapcsolatban értelmezhető. Vagyis nemcsak a munkáltató adhat a munkavállalójának ilyen juttatást, hanem a gazdasági társaság is adhat személyesen közreműködő tagjainak, üzleti partnereinek.  Az 50 ezer forintot úgy kell értelmezni, hogy egy kifizető által, ugyanazon magánszemélynek, egy adóévben, legfeljebb 50 ezer forint adható adómentesen ebben a formában.

Ajándékozás esetén az utalvány a legelőnyösebb, ügyelni kell azonban arra, hogy azt kizárólag a megfelelő helyen lehessen beváltani.  Ilyen például egy kiállítás, színház-, tánc-, cirkusz-,zene művészeti előadás, közösségi házban megtartott rendezvény.

A kulturális szolgáltatások mellett itt kell megemlíteni a sporteseményekre szóló belépő jegyeket, bérleteket, amelyeket  bármekkora összegben adhatunk, erre vonatkozóan nincs korlátozás. Itt is van lehetőség utalvány juttatására. Arra kell csak figyelni, hogy a sportesemény a sportról szóló törvény hatálya alá tartozzon, tehát vagy Magyarországon legyen megrendezve vagy ha külföldön van, akkor magyar résztvevője is legyen. Saját magunknak vagy családunk valamelyik tagjának nem tudunk belőle uszoda-, fitnesz- vagy squash  bérletet venni.

Az itt felsorolt lehetőségek  mindegyike a társasági adó szempontjából elismert költségnek minősül, tehát bátran elszámolható. Áfa egyik esetben sem vonható le, ebből következik, hogy az ajándék átadásakor sem kell áfát fizetni.

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel, kollégáival is!

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó