Adózás: erre figyelj oda még decemberben!

Ez írás több mint egy éve született (2016. december 17.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

December hónapban érdemes ellenőrizni, minden rendben van-e adózásunkkal, minden tartozást rendeztünk-e. Ilyenkor van lehetőség adózási formák közti váltásra is, így érdemes most átgondolni: mi és hogyan éri meg jövőre. Ha kétségei vannak, nem tudja eldönteni, az Ön vállalkozásában mi lenne a legkedvezőbb forma, forduljon hozzám bizalommal! Írjon e-mailt a vagner.emilia@konyvelesobudan.hu címre!

Egyszerűsített vállalkozói adó (EVA)

Az egyszerűsített vállalkozói adó választására minden évben december 1. és 20. közt van lehetőség. A határidő jogvesztő, annak elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Szintén 20-áig van lehetőség az eva-ból való kilépésre is. Aki kilép az evaból, annak az áfáról is nyilatkozni a kell, a nyomtatványon jelölni kell, hogy áfafizetési kötelezettségének milyen formában tesz eleget. Például általános szabályok szerint, alanyi adómentességet választ, különbözeti adózást, pénzforgalmi elszámolást.

Aki szeretne eva-s maradni, feltétlenül ellenőrizze, hogy december 20-án nincs-e 1000 Ft-ot meghaladó adótartozása. A helyi adókról se feledkezzünk el, mert lehet, hogy kisebb-nagyobb késéssel el lett utalva az előleg, de néhány ezer forint összegű késedelmi pótlék miatt könnyen pórul járhat a vállalkozó.

Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)

A katásoknak is elegendő évente egyszer ellenőrizni, hogy rendben van-e az adófolyószámlájuk. Ezt viszont mindenképpen tegyék meg, mert akinek december 31-én 100 000 Ft-ot elérő adótartozása van, elveszíti KATA alanyiságát és 24 hónapig nem is választhatja azt újra. Ha késik a decemberi 50 000 Ft befizetése és az áfára sincs éppen fedezet, akkor könnyen összejöhet a 100 000 Ft tartozás. Katás egyéni vállalkozók vegyék figyelembe, hogy a magánszemélyként fennálló tartozásuk szintén a KATA végét jelentheti. Például ha egy visszterhes vagyonátruházási illeték még december végén sincs rendezve, ugyanúgy problémát  okozhat, mint a vállalkozással kapcsolatban felmerült fizetési kötelezettségek.

Ha valaki nem tudja teljes adótartozását rendezni, próbálja meg azt 100 000 Ft alá csökkenteni.
Amennyiben már működő vállalkozását szeretné valaki  a KATA hatálya alá bejelenteni, azt is tegye meg még december hónapban. Akkor január 1-jétől már  élvezheti az egyszerűbb adózás előnyeit.

(KATA alá egyébként bármely hónap első napjával be lehet jelentkezni. Ha valaki most decemberben elmulasztja, nem kell egy évet várnia.)

Általános forgalmi adó (ÁFA)

Áfa esetében a döntések meghozatalának végső határideje december 31-e.

Eddig van lehetőségünk többek között dönteni arról, hogy
• választjuk-e az alanyi áfamentességet, a pénzforgalmi elszámolást,
• alkalmazzuk-e az MNB árfolyamot a devizában kiállított számláink áfa összegének megállapításánál,
• adókötelessé tesszük-e ingatlan bérbeadási tevékenységünket.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó