Adóváltozások 2018 – 22 legfontosabb újdonság

Ez írás több mint egy éve született (2017. december 18.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Így év végéhez közeledve hasznos lehet, ha ismerkedünk kicsit a jövő évi adóváltozásokkal. Tudom, hogy az ünnep előtt már sok minden mással is kell foglalkoznotok, ezért csak röviden…

1. A kétgyermekes családok adókedvezménye havonta gyermekenként 17 500 Ft-ra emelkedik.

2. Közös tulajdonú ingatlan bérbeadása esetén a tulajdonostársak eldönthetik, hogy a megszerzett bevételt tulajdoni hányaduk alapján osztják el, vagy megállapodást kötnek. 2018-tól újdonság, hogy bármely tulajdonos nevére szólnak a kiadásokról készült számlák, azok szabadon elszámolhatók a bevétellel szemben.

3. Praxisjog értékesítése esetén, ha az orvos eredeti jogosultként szerezte a praxis jogot, annak eladásakor megszerzett jövedelem adómentes. Ha már ő is vásárolta azt, akkor 5 éven túli értékesítéskor válik adómentessé a jövedelem.

4. Mobilitási célú lakhatási támogatás nyújtható annak a munkavállalónak is, amelyikkel a munkáltató határozott idejű munkaszerződést kötött. Változnak a tulajdon korlátozására vonatkozó szabályok is: annak a munkavállalónak adóható ez a juttatás adómentesen, amelyiknek nincs 60 km-en vagy min. 3 órás utazással elérhető távolságon belül olyan lakása, amelyben tulajdon- vagy haszonélvezeti joga az 50 %-ot meghaladja.

5. Kiküldetés esetén már nem csak a saját vagy a házastárs autójának használata esetén lehet adómentesen költségtérítést kapni, hanem akkor is, ha az autó a magánszemély közeli hozzátartozójának tulajdonában van.

6. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a mentesített keretösszeg értéke (amely összeg alatt a magánszemélynek nem kell adóznia) a minimálbér 130 %-a lesz. Ezt a szabályt visszamenőleg 2017. január 1-jétől lehet alkalmazni.

7. 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás. Szja bevallási kötelezettséget csak önadózással vagy a NAV által készített bevallási tervezet jóváhagyásával lehet teljesíteni.

8. Fizetővendéglátással foglalkozó adóalanyok már nem csak egy, hanem három lakásra vagy üdülőre választhatnak tételes átalányadózást. Az adó összege továbbra is 38 400 Ft/szoba.

9. A munkáltatónak lehetősége lesz arra, hogy adómentes támogatást nyújtson munkavállalója diákhitelének törlesztéséhez.  A támogatás mértéke maximum a havi minimálbér 20 %-a.

10. 2018. január 1-jétől 5 % áfa fogja terhelni az emberi fogyasztásra alkalmas élőhalat, halfilét, halat és más halhúst, a házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékét és a belsőséget, az éttermi szolgáltatást és az internetet.

11. Az étkezőhelyi vendéglátóknak, azon értékesítéseikre, amelyet 5 % áfával terhelten számláznak, 4 % turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetniük.  Az adó alapja tehát az étel-és a helyben készített, nem alkoholtartalmú ital áfa nélküli ellenértéke.

12. A készpénzben teljesített kifizetést csak akkor kell az adóhatóság felé bejelenteni, ha az 1 millió forintot meghaladja és a kifizetés kapcsolt vállalkozás részére történt. (Eddig a nem kapcsoltak felé történő 2 millió Ft felett teljesített készpénz kifizetést is be kellett jelenteni.)

13. A beszámoló határidőben történő beküldésének elmulasztása esetén nem jár automatikusan bírság, a felhívást követően még 30 napig beküldhető.

14. Kötelező lesz bejelenteni a külföldi bankszámlákat, mégpedig azok nyitásától számított 15 napon belül. Ha valaki 2018. január 1-jét megelőzően már nyitott bankszámlát külföldön, azt január 31-éig kell bejelenteni.

15. A KIVA mértéke 13 % lesz. Ha valaki év közben lép ki a kivából az üzleti évet le kell zárni, beszámolót kell készíteni és közzé is kell azt tenni.

16. Egészen 2013. január 1-jéig visszamenőleg nem számít katás bevételnek a tevékenységhez kapott támogatás, kivéve, ha azt költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósították.

17. 2018. január 1-jétől az ügyvédi iroda is választhatja a katát. (Az egyéni ügyvédeknek már eddig is volt rá lehetőségük.)

18. 2018-tól a hallgatói jogviszonnyal rendelkező magánszemélyek nem minősülnek főállású kisadózónak, vagyis az egyetemista vállalkozóknak 50 000 Ft helyett csak 25 000 Ft-ot kell fizetniük.

19. A szociális hozzájárulási adó mértéke 19, 5 % lesz.

20. Megszűnik a 14 %-os egészségügyi hozzájárulás az ingatlan bérbeadás után.

21. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 7 320 Ft lesz.

22. A havi minimálbér összege 138 000 Ft, a garantált bérminimum pedig 180 500 Ft lesz.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó