A használt cikk értékesítés szabályai alkalmazásának feltételei

Ez írás több mint egy éve született (2014. november 06.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

2014.11.06.

A használt cikk értékesítése esetén a fizetendő áfa összegét speciális szabályok szerint kell megállapítani. A módszerről itt  olvashat bővebben.  Azonban, hogy ki és mely esetekben alkalmazhatja az ismertetett szabályokat, azt az alábbiakban részletezzük. 

1. Viszonteladó

A használtcikk forgalmazással foglalkozó adóalanynak meg kell felelnie a törvény 213 § (1) e) pontjában szereplő viszonteladó fogalmának, mely szerint: 

„minden olyan adóalany, aki (amely) ilyen minőségben továbbértékesítési céllal használt ingóságot… szerez be, importál, vagy egyébként tart tulajdonában, illetőleg e körben- megbízás alapján- bizományosként jár el”

A használt ingóság olyan műalkotásnak, gyűjteménydarabnak és régiségnek nem minősülő ingó termék, amely adott illetve kijavítása utáni állapotában eredeti rendeltetésének megfelelően használható.

Összefoglalva,  a fenti szabályokat akkor lehet alkalmazni, ha

– a beszerzés eleve viszonteladási céllal történik,

– az értékesítés tárgya olyan termék, amely kisebb javítás után, rendeltetésszerűen használható,

– nem műalkotás, nem gyűjtemény darabja és nem régiség.

2. Kitől történik a beszerzés

       A különbözeti áfa alkalmazhatóságának másik feltétele, hogy kitől történik a beszerzés. A kedvező szabályokat ugyanis csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha a vásárlás az Európai Unió területéről, az alábbi kör valamelyikétől történik:

– nem adóalany személy, szervezet,

– olyan adóalany, akinek termékértékesítése a 87. § alapján mentes az adó alól,

– alanyi adómentes adóalany tárgyi eszköz értékesítése,

– másik viszonteladó értékesítése.

Amennyiben a termékek beszerzése nem a fenti körtől történik, úgy az általános szabályokat kell alkalmazni.

 Az Európai Unió területébe természetesen Magyarország is beletartozik így belföldi ügyletek esetén is a fentiek szerint kell eljárni. 

Látható, hogy annak megállapítása, hogy mely esetekben kell alkalmazni a speciális szabályokat, nagyon összetett, egyszerre több szempontot is figyelembe kell venni. 

Amennyiben a témával kapcsolatban segítségre van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó