7 kérdés – válasz: 18%-os éttermi áfa

Ez írás több mint egy éve született (2017. február 15.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Az előző bejegyzésben az éttermek, cukrászdák, pizzériák által 2017. január 1-jétől alkalmazható kedvezményes (18 %) adókulcs alkalmazhatóságának feltételeiről volt szó.

Most megpróbálom néhány példán keresztül bemutatni a nem éppen egyszerű előírásokat, hogy segítsek eligazodni közöttük.

1.Milyen áfakulccsal kell számlázni a felszolgálási díjat?

A járulékos költségek esetében mindig azt az adómértéket kell alkalmazni, amit a  „fő” szolgáltatásra felszámolunk. Ha a vendég fogyasztását csak 18 % vagy csak 27 % áfa terheli, akkor viszonylag egyszerű esettel állunk szemben. Amennyiben az ebéd után egy pohár bort iszik, akkor a felszolgálási díjat is kétféle adómértékkel kell számlázni, az arányok meghatározása pedig a felszolgált étel illetve ital ellenértékének alapján történik.

2. Milyen áfakulcsot kell alkalmazni abban az esetben, ha az étterem különböző menüket állít össze, amelyek az  ételek  mellett palackozott üdítőt is tartalmaznak?

Amennyiben a számla/nyugta kiállításakor elkülönítik az étel- és italfogyasztást, akkor  az étel számlázható kedvezményes adókulccsal. Ha egyszerűen a (fantázianévvel ellátott) menü kerül kiszámlázásra, akkor 27 %-os áfával kell azt értékesíteni.

3. Mit tegyen az, akinek problémát okoz tevékenységének szj szám szerinti besorolása?

Az alábbi linken található elérhetőségeken lehet felvenni a kapcsolatot a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH), ők tudnak segíteni eligazodni a szolgáltatások rendszerezésében.
https://kapcsolat.ksh.hu/ContactCenter/index.xhtml

4. Catering szolgáltatást végző éttermek alkalmazhatják-e a kedvezményes adókulcsot?

Ezek a külső helyszínen lebonyolított rendezvények az alábbi szj számok alá tartoznak:
55.52.11 Ételkészítés lakosságnak
55.52.13 Ételkészítés más szervezeteknek.

Így az éttermek ezt a szolgáltatásukat akkor sem számlázhatják 18 %-os adómértékkel, ha egyébként a személyzetet, az eszközöket ők biztosítják.

5. Amennyiben a vendég az étteremben, cukrászdában ételfogyasztás nélkül kizárólag helyben készített, alkoholmentes italt fogyaszt, pl. beül egy kávéra, milyen adókulcsot kell alkalmazni?

Ebben az esetben lehet a 18 %-os áfakulcsot alkalmazni.

6. Az önkiszolgáló éttermek, ahol nem pincér szolgálja fel az ételt és a fogyasztást követően a vendégnek kell a tálcát visszavinni alkalmazhatja-e a 18 %-os adókulcsot?

Igen, amennyiben az egyéb feltételek fennállnak. Ugyanígy a bevásárlóközpontban működő éttermek is alkalmazhatják, annak ellenére, hogy az ülőhelyet nem közvetlenül a vendéglátóhelyek, hanem az üzemeltető biztosítja.

7. Az étterem a saját maga által készített melegkonyhás étel mellé olyan kiegészítő ételeket is felszolgál, amelyeket nem ő maga készített. Például kenyeret, savanyúságot, süteményt. Hogyan adóznak ezek az ételek?

Amennyiben ezek valóban kiegészítik a fő menüt, akkor alkalmazható rájuk a 18%-os adókulcs.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó