5+1 adóváltozás 2017-ben

Ez írás több mint egy éve született (2016. december 14.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

Összegyűjtöttem 5+1 olyan 2017-es adóváltozást, amely sok vállalkozót és céget érint. Elmondom, mihez képest történt a változás és mire kell figyelni ezekkel kapcsolatban a gyakorlati munka során.

1. Az alanyi adómentesség értékhatára 6-ról 8 millió forintra emelkedik. Átmeneti szabály, hogy akinek 2016-ban a bevétele eléri 6 millió forintot, de nem haladja meg a 8 milliót, újra választhatja az alanyi mentességet.

Mit jelent ez a gyakorlatban?  

A vállalkozó azt a számláját, amellyel átlépi a 6 millió forintot, már áfásan köteles kiállítani. Azzal a nappal áfakörössé válik.  Ezt a tényt jelenteni kell az adóhivatal felé, egyúttal jelölni kell azt is, ha valamilyen speciális szabály alkalmazására kötelezett.

Ugyanakkor, ha bevétele év végéig nem éri el a 8 millió forintot, december 31-éig újra kérheti az alanyi mentességet.

Katásoknak kiemelten fontos arra figyelni, hogy a kata szempontjából a kapott ellenérték akkor számít bevételnek, amikor átvételre, jóváírásra kerül Ezzel szemben az alanyi menteseknek  már a teljesítéskor bevételnek számít az összeg, ezért a számla kiállításakor figyelni kell arra, hogy beleférnek-e még a 6 ill. 8 millió forintos értékhatárba. Ráadásul 2017-től a kata és az alanyi mentesség értékhatára elválik egymástól. A kisadózó vállalkozásoknak jövőre 12 millió forint bevételig nem kell megfizetni a 40 % extraadót. (Jelenleg ez az értékhatár 6 millió forint.)

2. 2017-től kötelező feltüntetni a számlán a vevő adószámát, ha a felszámított áfa összege a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja.

Jelenleg ez csak akkor előírás, ha a végösszeg áfatartalma az 1 millió forintot eléri. Szintén a jelenlegi szabályok szerint  az áfabevallás keretében adatot is kell szolgáltatni ezekről a számlákról, feltüntetve benne a vevő nevét, adószámát, a kibocsátott számla sorszámát, teljesítés időpontját, az adóalapot és az adót.

Az adatszolgáltatással kapcsolatban január 1-jétől (egyelőre)  nincs változás, tehát továbbra is azokról a számlákról kell a részletező adatokat beküldeni, amelyek esetében az áfa eléri az 1 millió forintot.

3. Megbízható adózók esetén az áfa kiutalási határidő 45 nap lesz, míg részvénytársaságok esetén 30 nap.

Ez azért is jó hír, mert a 45 ill. 30 napos kiutalási határidőt akkor is tartania kell az adóhivatalnak, ha nincs minden számla kiegyenlítve.

Jelenleg az áfa kiutalási határideje főszabály szerint 75 nap. Ha azonban az áfabevallás benyújtásának napjáig a vállalkozó valamennyi áfás számláját kifizette,  ez az időtartam 45 nap, 1 millió forint összeg alatti kiutalandó áfa esetében pedig 30 nap. (Természetesen mindezek a szabályok akkor érvényesek, ha egyébként a kiutalás feltételei fennállnak.)

4. A saját tulajdonú személygépkocsi üzleti célú használata esetén az üzemanyag fogyasztáson túl lehetőség van általános normaköltség vagy amortizáció elszámolására is.

Ennek kilométerenkénti összege 9 Ft-ról 15 Ft-ra emelkedik. Ugyanígy 15 Ft/km  adható adómentesen  munkába járás címén is, amennyiben annak feltételei fennállnak.

5. Bármely ingatlan illetve ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog 5 éven túli értékesítése esetén a megszerzett jövedelem adómentessé válik.

A jelenlegi szabályok szerint ez csak a lakóingatlanok ill. lakóingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog esetén van így, a többi ingatlan  esetében a megszerzéstől számított 15 éven túli értékesítés esetén adómentes a megszerzett jövedelem.

+1  Adócsökkentések:   

  • a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás adókulcsa  27 %-ról 22 %-ra mérséklődik.
    Ez utóbbi azt is jelenti, hogy csökken az egyes meghatározott juttatások után fizetendő adóteher. (A jelenlegi 49,98 %-ról 43,66%-ra csökken.)
    A 2017-es szabályok szerint egyes meghatározott juttatás lett többek között az Erzsébet utalvány, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás.
  • A kiva adókulcsa 16 %-ról 14 %-ra csökkent
  • A társasági adó kulcsa egységesen 9 % lesz.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó