Szocho kedvezmények: így változnak jövőre!

A 2019. január 1-jén életbe lépő új szocho törvény (a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény) számos módosítást tartalmaz a kedvezményekkel kapcsolatban. Bizonyos kedvezmények kivezetésre kerülnek, azok, amelyek maradnak, többnyire kedvezőbb feltételekkel vehetők igénybe.

  1. szakképzettséget nem igénylő és a mezőgazdasági munkakörökben foglalkoztatottak esetén a minimálbér erejéig lesz érvényesíthető az 50 %-os kedvezmény. Ide tartoznak a FEOR-09-es főcsoportba és a 61. csoportba tartozó, ezen kívül  a 7333. és a 8421. számú munkakörök. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a hónap (elszámolási időszak) egészében megvalósul az adott munkakörben történő foglalkoztatás.
  2. Új fogalomként került bevezetésre a munkaerőpiacra lépő személy fogalma. Ő az, aki az elmúlt időszakban valamilyen okból nem dolgozott. Egészen pontosan a nav rendelkezésére álló adatok szerint a munkaviszony kezdetének hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig volt munkaviszonya. Ebbe a 92 napba a csed, a gyed, a gyes és a gyet időszakát valamint a közfoglalkoztatásban eltöltött időszakot nem kell beleszámítani.

    Ez a kedvezmény tehát a korábban nem foglalkoztatottakat célozza, pl. anyasági ellátásban részesülőket, pályakezdőket, tartósan munkanélkülieket.

    A jogszabály szerint a minimálbér erejéig a foglalkoztató az első két évben mentesül a szocho és a szakképzési hozzájárulás fizetése alól, míg a harmadik évben 50 %-os mértékű kedvezményt vehet igénybe. (Szakképzési hozzájárulást a harmadik évben már fizetni kell.)

    A kedvezmény érvényesítéséhez igazolás szükséges, szerencsére ezt az igazolást a munkavállaló bejelentését követően az adóhatóság automatikusan küldi meg a munkáltatónak.

     
  3. Megmarad a 3 vagy több gyermeket nevelők kedvezménye is. 100 000 Ft helyett itt is a minimálbér erejéig lehet azt érvényesíteni, mégpedig úgy, hogy az első három évben nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni, a negyedik és az ötödik évben 50 %-os mértékű a kedvezmény.

    Az előző pontban említett automatikus igazolásra itt is szükség lesz. Ezen kívül még egy dokumentum kell majd, a legalább három gyermek után járó családi pótlékra való jogosultság igazolása. Ezt szintén automatikusan kapja meg a foglalkoztató.

     
  4. Az egyetlen csoport, ahol nemcsak az alkalmazottak, hanem maga a vállalkozó (egyéni és társas) is érvényesíthet kedvezményt, a megváltozott munkaképességű személyek csoportja. Ráadásul itt a hatályos szabályokhoz képest kibővül a kör és már nemcsak a rehabilitációs kártyával rendelkezők után jár az adómegtakarítás. A szocho törvény szerint megváltozott munkaképességű az, akinek

    1. egészségi állapota 60 %-os, vagy annál kisebb mértékű,
    2. aki 2011. december 31-én I., II. vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül.

    A mentesség a minimálbér kétszereséig érvényesíthető.

    A kedvezményre való jogosultságot igazolni kell:

    1. komplex minősítésről szóló érvényes dokumentummal vagy
    2. az ellátás folyósítását igazoló határozattal.

     
  5. A közfoglalkoztatottak után járó kedvezmény változatlan tartalommal került át az új törvénybe. Maximum a közfoglalkoztatási garantált bér 130 %-a után 50% kedvezmény jár.

     
  6. Kutatók esetében, amennyiben a kutatási hely, intézet vállalkozási formában működik kétféle lehetőség van adót spórolni.
    1. A doktori (PhD) vagy annál magasabb fokozattal rendelkező munkavállalók esetén 500 000 Ft-os munkabérig teljes szochomentesség jár.
    2. Doktori képzésben részt vevő vagy doktorjelölt munkavállaló esetén bruttó 200 000 Ft-ig lehet 50  %-os szochokedvezményt igénybe venni.
     

Pozitív változás, hogy megszűnik az arányosítás, tehát a részmunkaidőben foglalkoztatottakra is teljes értékű kedvezmény vehető igénybe. (Ez jelenleg csak az anyasági ellátásban részesülőkre igaz.)

Változatlan előírás, mely szerint, ha egy alkalmazott után többféle kedvezmény is igénybe vehető, a munkáltatónak választania kell a lehetőségek közül.

Kapcsolódó tartalmak:

Mi az a szocho maximum?

2022. augusztus 24.

Továbbképzések és a tao

2023. január 17.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó