Meddig kell megőrizni az iratokat? | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

Meddig kell megőrizni az iratokat?

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerint iratnak tekintjük a jogszabályban meghatározott bizonylatot, a könyvvezetésről szóló jogszabályokban előírt könyveket, nyilvántartásokat, terveket, szerződéseket, levelezéseket, nyilatkozatokat, jegyzőkönyvekeket, határozatokat, számlákat, igazolásokat, tanúsítványokat, köz- és magániratokat.A hosszú felsorolásból látható, hogy az iratmegőrzési kötelezettség nemcsak a számlákra terjed ki, hanem szinte valamennyi olyan dokumentumra, amely a vállalkozás működése során, valamely ügylet, gazdasági esemény során készül.

Mit mond az adótörvény?

A már korábban említett Art. úgy rendelkezik, hogy az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év után évül el, amelyben az adóról bevallást, bejelentést kellett volna tenni, illetve ennek hiányában az adót meg kellett volna fizetni. Eddig az időpontig tehát az iratokat mindenképpen meg kell őrizni.Például a 2017. évi első negyedévi áfabevallás határideje 2017. április 20.-a volt. Ez a negyedév áfa tekintetében 2022. december 31-ig ellenőrizhető. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a 2017-es évről társasági adóbevallást 2018. május 31-ig kell benyújtani, így az iratokat 2023. december 31-ig biztosan meg kell őrizni, mégpedig olyan formában, hogy abból az adó ezen időtartamon belül bármikor megállapítható legyen.

Mit mond a számviteli törvény?

A gazdálkodó szervezet az üzleti évről készített beszámolót, az üzleti jelentést, a leltárokat, főkönyvi kivonatot, naplófőkönyvet és minden egyéb nyilvántartást olvasható formában legalább 8 évig köteles megőrizni, oly módon, hogy az ezen időszak alatt bármikor visszakereshető legyen.

Az elektronikus formában kiállított bizonylatot elektronikus formában kell megőrizni, mégpedig úgy hogy a módszer biztosítsa a bizonylat összes adatának késedelem nélküli előállítását, folyamatos leolvashatóságát, illetve kizárja az utólagos módosítás lehetőségét. Ugyanezeknek a feltételeknek kell megfelelni abban az esetben is, ha eredetileg nem elektronikus formában kiállított bizonylatról elektronikus másolatot készítünk. Ez utóbbi esetben (tehát, amikor a papíralapú bizonylatokat szeretnénk digitalizálni) figyelemmel kell lenni a digitális archiválás szabályairól szóló 114/2007 (XII. 29.) GKM rendelet előírásaira. Eszerint az iratok elektronikus adatállományként történő tárolásának feltétele, hogy

  • a megőrzés legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentum létrehozásával, vagy
  • akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal hitelesített zárt rendszer alkalmazásával történik.

Sem a társadalombiztosítással kapcsolatos jogszabályok, sem a Munka törvénykönyve nem rendelkezik a munkaügyi iratok megőrzéséről, de a társadalombiztosítással, jövedelemelszámolással kapcsolatos iratokra évekkel később is szükség lehet (leginkább a (korábbi) munkavállaló nyugdíjbavonulásakor), így ezeket az iratokat nem célszerű selejtezni, gondoskodni kell ezen dokumentumoknak akár több évtizeden át történő megőrzéséről.

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel is!

Még több tanácsra van szüksége? Találkozzunk személyesen (Budapest III. kerület), írjon e-mailt vagy telefonáljon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és olvassa el 13 + 1 ingyenes adótippünket!

 

Feliratkozás 13+1 adótipp sorozatra

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.